KPN werkt aan autonome watertaxi in Rotterdam

Sinds enkele dagen vaart in de Rotterdamse haven een KPN-watertaxi. Nu is dat nog met kapitein, maar het telecombedrijf wil op termijn de boot autonoom laten varen. 

De watertaxi werd officieel gedoopt door de Rotterdamse wethouder Judith Bokhove en IoT-directeur Carolien Nijhuis van KPN. Het is de bedoeling dat de watertaxi door middel van AI (Artificial Intelligence) en IoT (Internet of Things) uiteindelijk volledig autonoom gaat varen. KPN werkt samen met verschillende partners waaronder de gemeente Rotterdam, Spring Holding (eigenaar van de Watertaxi Rotterdam) en Captain AI, een startup die software ontwikkelt om veilig en autonoom varen mogelijk te maken.

De slimme watertaxi is uitgerust met technologie die alle manoeuvres van de watertaxi op de Nieuwe Maas over een langere periode registreert en analyseert. Het doel is om binnen een aantal jaren volledig autonoom te kunnen varen om daarmee op bepaalde trajecten zelf veilig de weg over de rivier te vinden. Zowel AI als IoT zijn daarvoor essentieel. KPN is vanuit zijn rol als leverancier van connectiviteit – en IoT- en dataplatformen betrokken bij het veilig verbinden van verschillende externe databronnen. De watertaxi is te herkennen aan het KPN-logo.

KPN watertaxi
De Rotterdamse wethouder Judith Bokhove en IoT-directeur Carolien Nijhuis van KPN bij de officiële doop van de watertaxi (foto: KPN).