TU Eindhoven kiest voor slim lichtsysteem van Signify

Het voormalige hoofdgebouw Atlas van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) heeft na een volledige transformatie opnieuw de deuren geopend. Het gebouw is nu een van de duurzaamste gebouwen ter wereld, mede dankzij de slimme verlichting van Signify. 

Signify is de nieuwe bedrijfsnaam van Philips Lighting. Het bedrijf installeerde het  Interact Office-systeem in Atlas. Dat moet zorgen voor een CO2-vermindering van 80 procent en een 60 procent lagere energierekening.

De 4.000 gebruikers van het gebouw kunnen via een app zelf de lichtsterkte regelen. In de toekomst kunnen ze zelfs de temperatuur regelen. Dit moet zorgen voor een prettige werk- en studieomgeving. Dit sluit nauw aan bij het onderzoeksveld van het Intelligent Lighting Institute (ILI), een TU/e-instituut dat onderzoek doet naar de effecten van licht op het functioneren van mensen.

“Gebouw Atlas dient als Living Lab, een soort proeftuin,” zegt TU/e-onderzoeker en wetenschappelijk directeur van het ILI Ingrid Heynderickx. “Onderzoeken van de laatste jaren geven steeds meer inzicht in hoe groot die effecten zijn. We onderzoeken daarnaast hoe we van Interact Office een zelflerend systeem kunnen maken dat begrijpt welke lichtinstellingen de individuele gebruiker in de context van dat moment wil. Dus of je nu in een vergadering zit, college volgt, achter de computer zit of leest, het systeem moet dan altijd de ideale lichtomstandigheden genereren, zonder dat je daar zelf iets voor te hoeft te doen. Interact Office biedt hiervoor alle mogelijkheden.”

“Het verlichtingssysteem fungeert eigenlijk als backbone van een gebouw. Door de connected LED-armaturen te voorzien van ingebouwde IoT-sensoren ontstaat een zeer fijnmazig ethernet netwerk, waarmee allerlei data over energieverbruik en gebouwbezetting kunnen worden gegenereerd,” zegt Derek Wright, Global Sub-Segment manager Office & Education en Municipal Buildings bij Signify.

Aan het netwerk zijn 4.400 Philips TrueLine LED-armaturen gekoppeld. Elk armatuur heeft een eigen IP-adres en fungeert als ethernet datapunt. De helft van de armaturen is voorzien van een sensor die daglicht en beweging registreert en die de lichtintensiteit waar mogelijk dimt.

Atlas kreeg in 2016 het BREEAM Outstanding duurzaamheidsontwerpcertificaat toegekend. Het geldt als een van de meest duurzame onderwijsgebouwen van de wereld. Verlichting speelt daar een grote rol in. In het Atlas-gebouw zal Signify Research, in samenwerking met TU/e, innovatieve lichtexperimenten gaan uitvoeren.