Nieuwe Mirai-variant richt zich op zakelijke IoT-apparaten

Er is een nieuwe variant gesignaleerd van het beruchte Mirai-botnet dat zich richt op Internet of Things (IoT)-apparaten. De nieuwe versie valt vooral zakelijke IoT-devices aan. 

Mirai gaf in 2016 veel problemen toen het zorgde voor massale DDoS-aanvallen op een aantal websites, hosting- en DNS-providers. De nieuwe variant werd ontdekt door Unit 42, de onderzoeksgroep van Palo Alto Networks. Het botnet infecteert onder meer het draadloze presentatiesysteem WePresent WiPG-1000 en zakelijke LG SuperSign-televisies.

De nieuwe variant valt ook routers, netwerkopslag, netwerkvideorecorders en IP-camera’s aan. Er zijn elf nieuwe exploits ontdekt in de huidige versie van Mirai, waarmee het totaal aantal komt op 27. De malware werd gevonden op een Colombiaanse website van een bedrijf dat zich omschrijft als elektronisch beveiligings- en alarmeringsbedrijf.