Geen parkeerkaartje meer kopen bij Q-park dankzij nummerplaatherkenning

Technologisch dienstverlener Cegeka heeft samen met Q-park de cloudoplossing Parking as a Smart Service (PaSS) ontwikkeld. Via nummerplaatherkenning kunnen automobilisten een parkeergelegenheid makkelijk in- en uitrijden. 

De nieuwe oplossing opent slagbomen automatisch als het kenteken van de auto wordt herkend. Betaling verloopt zonder tussenkomst van de bestuurder. Cegeka ontwikkelt vaker technologie voor smart cities, waarmee het bedrijf de stad aangenamer en efficiënter wil maken. De toepassing is vanaf nu beschikbaar in Q-Park-parkeergarages voor klanten van de Belgische bank KBC Mobile.

Cegeka verwacht komende tijd meer smart city-oplossingen te ontwikkelen. Het bedrijf werkt businesscases uit die zijn gericht op onder meer ‘connectiviteit, elektrificatie en publieke veiligheid’. “In de slimme stad van de toekomst verwachten consumenten gepersonaliseerde en naadloze ervaringen,” zegt CEO Stijn Bijnens. “Het volledige potentieel van het platform zal enkel tot zijn recht komen met de komst van 5G.”

Bijnens denkt dat PaSS steden kan helpen bij het in goede banen leiden van stedelijke verkeersstromen. Zijn bedrijf werkt ook aan andere Smart Mobility-oplossingen die overheden daarbij helpen.