Nederlandse werknemers zien robotisering niet als bedreiging

De meeste Nederlanders denken niet dat hun werk binnen tien jaar zal worden overgenomen door een robot. Dat blijkt uit een onderzoek van Multiscope in opdracht van Multiplied. 

Maar liefst 93 procent verwacht dat robotisering hooguit over tien jaar invloed zal hebben op hun baan. Zelfs als die invloed er komt, verwachten de meeste Nederlanders (twee derde) niet dat ze hun baan kwijtraken door robots.

Directeur Diederick van der Knaap van Multiplied reageert: “De robotisering van Nederland is allang gestart en ik verwacht dat binnen 5 jaar zo’n 25 procent van de banen is verdwenen of veranderd. De Nederlander blijkt behoorlijk naïef hierin.”

Uit het onderzoek blijkt dat hoe jonger de doelgroep is, hoe groter ze de kans inschatten dat ze hun werk kwijtraken door een robot. Multiplied helpt bedrijven bij het vervullen van ICT-vacatures. Het bedrijf zegt de afgelopen vijf jaar een behoorlijke groei te hebben gezien in vraag naar personeel, maar ook dat de vraag is veranderd door robotisering.

Opvallend is dat meer vrouwen dan mannen verwachten dat ze hun baan kwijt zullen raken aan een robot. Van der Knaap: “We zien de laatste tijd dat ook vertrouwde IT-beroepen onder druk staan en steeds meer verdwijnen door bijvoorbeeld het automatiseren van cloudoplossingen.”