RoboMat maakt IoT-gegevens inzichtelijk voor melkveehouders

De Franse adviesorganisatie voor melkveebedrijven Seenergi Group introduceert een slimme manier om data vanuit verschillende Internet of Things (IoT)-oplossingen samen te brengen. De oplossing RoboMat werd ontwikkeld door Toucan Toco, met onder meer een vestiging in Amsterdam.   

Melkveebedrijven weten dankzij sensoren steeds meer over koeien. Het gaat bijvoorbeeld om hygiënische informatie, temperatuur en zelfs hoe lang de koeien gemiddeld slapen. Om het welzijn van de veestapel te verbeteren, is het belangrijk om data uit verschillende bronnen overzichtelijk te presenteren. RoboMat beschikt over een dashboard waarin alle informatie wordt verzameld.

Seenergi Group adviseert ruim 18.000 Franse boeren met gezamenlijk meer dan 1,1 miljoen koeien op stal. De organisatie wil met RoboMat boeren helpen om gegevens van melkrobots te centraliseren. Er is sprake van een applicatie voor tablet, smartphone en desktop. Het systeem werkt met alle merken melkrobots.

Het dashboard laat zowel real-time analyses zien van de gehele populatie als een individuele koe. Ook is er referentiedata beschikbaar om de resultaten te vergelijken aan de hand van bepaalde criteria, zoals bio-veehouderij, ras of begrazing. Hierdoor kan een boer zich meten met vergelijkbare bedrijven in de regio. Naast de boer heeft ook de consultant bij Seenergi toegang tot de gegevens, waardoor hij proactief en op afstand zijn klant van advies kan voorzien zonder naar de boerderij te hoeven om de gegevens van de melkrobot uit te lezen.