Cisco helpt Antwerpen aan slimme verkeerslichten

Antwerpen krijgt vierhonderd kruispunten met slimme verkeerslichten die automatisch de groen- of roodtijden aanpassen aan de actuele verkeerssituatie. Cisco is uitverkoren om dit jaar al 371 verkeerslichten te digitaliseren, meldt de Belgische editie van Computable. 

De verkeerslichten zullen in verbinding staan met het controlecentrum van het Agentschap Wegen en Verkeer. Ook informatie van videocamera’s en sensoren in het asfalt worden meegezonden. Door de koppeling is het Agentschap direct op de hoogte als verkeerslichten haperen of uitvallen.

Antwerpen is ambitieus op het vlak van internet of things (IoT). De stad wil zich in rap tempo ontwikkelen tot smart city. Eerder al richtte de stad een business- en innovatiehub in om IoT-startups te stimuleren.

De slimme verkeerslichten vervangen traditionele varianten met timers. Vooral bij grote verkeersdrukte kunnen de moderne varianten zorgen voor een betere doorstroming van het verkeer. Ook openbare verlichting zal worden uitgerust met slimme technologie. Dankzij 3G en 4G staat straatverlichting in contact met het Agentschap die de lichtintensiteit op afstand kan besturen. Dit is vooral nuttig als er bijvoorbeeld sprake is van een ongeval of onveilige situatie.

In de toekomst moet de nieuwe technologie er ook voor zorgen dat de lage emissiezone in Antwerpen wordt bewaakt, bijvoorbeeld met behulp van automatische nummerplaatcontrole, aldus de Vlaamse IT-publicatie.