Grodan komt met nieuw softwareplatform voor ‘slimme’ tuinbouw

Met het nieuwe softwareplatform e-Gro kunnen landbouwers dankzij inzicht in data efficiënter gewassen telen. Het platform is ontwikkeld door Grodan, leverancier van steenwolsubstraatoplossingen. 

Het nieuwe platform laat zien hoe gewassen het doen. Op basis daarvan kan de teler zijn voedselproductie vergroten. Grodan maakt gebruik van machine learning en artificiële intelligentie. Ook big data speelt een belangrijke rol.

Grodan wil hiermee een belangrijke bijdrage leveren aan precisiegroei, waarbij de plant precies krijgt wat het nodig heeft aan water en voeding. De tuinbouwsector kan zo naar een hoger plan worden getild. Dat is nodig: om in 2050 9 miljard mensen te voorzien van gezonde voeding moet de voedselproductie verdubbelen. Bovendien moet het gebruik van natuurlijke bronnen worden gehalveerd.

Voor telers is er vaak een versnipperd data-aanbod en een moeilijk voorspelbaar productieproces. E-Gro combineert beschikbare data en vertaalt dat naar een compleet en helder overzicht van de wortelzone, het gewas, klimaat, de irrigatie en productie. De combinatie van technologie en menselijke kennis zorgt voor betere resultaten in de kas. De teler krijgt zo meer controle en kan gefundeerde beslissingen nemen om de teeltstrategie te optimaliseren.

E-Gro wordt wereldwijd getest door telers. Op basis van gegenereerde data wordt de tool steeds geavanceerder en geeft het actiematige inzichten. Ook worden nieuwe features geleidelijk toegevoegd. E-Gro kan worden gekoppeld aan de meest gebruikte klimaatcomputersystemen en is beschikbaar voor zowel smartphone, tablet als desktop.