Hogeschool van Amsterdam verzamelt gegevens van 11.000 openbare laadpalen

Om de ontwikkeling van elektrisch laden in Nederland te laten zien, hebben de vier grote steden (G4) en projectbureau MRA-Elektrisch de website evdata.nl gelanceerd. De website verzamelt gegevens van 11.000 openbare laadpunten.

Met het portaal is de ontwikkeling van elektrisch rijden op de voet te volgen. In het projectbureau MRA-Elektrisch werken 80 gemeenten en de provincies Noord-Holland, Flevoland en Utrecht samen. Ze stimuleren elektrisch rijden door onder meer het plaatsen van publieke laadpalen. De Hogeschool van Amsterdam (HvA) bundelt en analyseert de data van deze palen. De uitkomsten van dit onderzoek staan op de nieuwe site en wordt maandelijks ververst.

Naast de uitrol van het openbare laadpaalnetwerk laat de website ook het aantal unieke gebruikers van de laadpalen zien. Verder wordt getoond hoeveel kWh een paal verbruikt en hoeveel kWh per sessie wordt geladen. Hiermee komen de G4-steden en MRA-Elektrisch tegemoet aan de grote vraag naar actuele laadgegevens.

Elektrisch rijden groeit sterk, zo blijkt uit de cijfers. Zo werd in 2017 maar liefst 19.075.529 kWh geladen, wat neerkomt op ruim 95 miljoen ‘schone’ kilometers. Dit is een groei van 24 procent ten opzichte van 2016. Met de uitrol van een publiek laadnetwerk willen MRA-Elektrisch en de G4-steden serieus werk maken van de energietransitie en het verminderen van uitstoot van fossiele brandstoffen.