Cisco: ‘in 2022 komt de zettabytegrens in zicht’

Eind 2022 zal mobiel dataverkeer een jaarlijkse omvang hebben van bijna een zettabyte, dat is 1 miljard terabyte. Dat staat in de nieuwste Cisco Mobile Visual Networking Index (VNI) Forecast. 

Ruim tien jaar geleden verscheen de eerste VNI. Toen maakte mobiel verkeer minder dan vijf procent van het totale IP-verkeer uit. De rol van mobiele netwerken is drastisch veranderd. In 2022 is bijna 20 procent van het wereldwijde IP-verkeer mobiel. Het zal dan 930 exabyte per jaar bedragen. Dat is 113 keer zoveel als het totale mobiele verkeer uit 2012.

De groei van het aantal mobiele gebruikers gaat iets minder hard. In 2017 waren het er vijf miljard. Over vijf jaar zullen dat er 5,5 miljard zijn. Wel groeit het aantal mobiele apparaten en IoT-verbindingen stevig. van 9 miljard in 2017 naar 12 miljard in 2022. Over drie jaar zullen mobiele netwerken meer dan acht miljard mobiele apparaten en vier miljard IoT-verbindingen ondersteunen.

De nieuwe voorspellingen kijken ook naar de inspanningen van mobiele carriers om prestaties van mobiele netwerken te verbeteren. De wereldwijde mobiele netwerksnelheden zullen bijna verviervoudigen, van 8,7 Mbps in 2017 tot 28,5 Mbps in 2022. De gemiddelde mobiele snelheden variëren afhankelijk van de geografische locatie, vooral nu 5G op het punt staat zijn intrede te doen in bepaalde regio’s.

In 2022 vertegenwoordigen 5G-verbindingen ruim drie procent van alle mobiele connecties (422 miljoen 5G-apparaten en M2M-verbindingen wereldwijd) en nemen dan bijna 12 procent van het wereldwijde mobiele dataverkeer voor hun rekening. De gemiddelde 5G-verbinding zal 22 GB per maand genereren, ongeveer drie keer zoveel als een 4G-verbinding (8 GB per maand). Verder zal wereldwijd zal het aantal wifi-hotspots (inclusief wifi-netwerken thuis) viervoudig groeien, van 124 miljoen in 2017 tot 549 miljoen in 2022.