Strict: ‘vinden van goede business case is drempel voor IoT’

Veel Nederlandse organisaties zijn actief met Internet of Things (IoT), staat in onderzoek van IT-bedrijf Strict, maar ze lopen wel tegen problemen aan: het blijkt vaak lastig om de business case rond te krijgen. 

Strict voerde een onderzoek (pdf) uit onder eigen klanten in Nederland, actief in de sectoren zorg, overheid, industrie en transport. De ondervraagde organisaties wisselen in omvang van nog geen tien tot meer dan 500 medewerkers. Hoewel de meeste bedrijven IoT gebruiken, hikken sommige er tegenaan. Gebrek aan een goede business case wordt veel als reden vermeld. Privacy en security worden ook genoemd, met name in de zorgsector.

Aanleiding voor het onderzoek is de te verwachten groei van IoT. Volgend jaar zouden volgens onderzoeksbureau Gartner ruim 20 miljard ‘dingen’ verbonden zijn met internet. De belangstelling voor IoT begon grote vormen aan te nemen vanaf 2013, zo schrijft Strict op basis van cijfers van Google.

IoT Strict
Inzet IoT Bron: onderzoek Strict

Uit bovenstaande grafiek blijkt dat meer dan de helft van de ondervraagde bedrijven de fase van Proof of Concept (PoC) voorbij is en volop aan de slag is met IoT. Bijna 13 procent is nog helemaal niet begonnen.

Organisaties die IoT gebruiken doen dit met name op het gebied van asset tracking & monitoring (70,4 procent) en het verbeteren van veiligheid (59,3 procent). Er wordt pas gestart met een project als er een goede business case is gemaakt. Projecten worden meestal gestart vanuit een innovatie-afdeling (44 procent). Projecten zijn het meest succesvol als dat vanuit een kleine werkgroep gebeurt, zeggen de ondervraagden.

Verwachtingen IoT Bron: onderzoek Strict

De bedrijven zien in meerderheid het belang van IoT. Ruim de helft (55,6 procent) geeft aan dat IoT ‘zeer cruciaal’ wordt voor het succes van de eigen organisatie. Een kwart (25,9 procent) ziet IoT als ‘belangrijke factor’.

Binnen IoT-projecten worden de technieken WiFi, 2G/3G/4G en LoRa het meest gebruikt. Op gepaste afstand volgen NB-IoT, Zigbee, LTE-M en Sigfox. Ruim de helft van de ondervraagden zegt gebruik te maken van standaard sensoren die op de markt beschikbaar zijn. Zo’n 26 procent kiest sensoren die speciaal werden ontwikkeld voor de toepassing. Nog eens 7 procent verwerkt data uit apparatuur die al voorhanden was.

Gegevens van sensoren worden opgeslagen in een IoT-platform. 81 procent gebruikt een maatwerkoplossing hiervoor. 44 procent kiest klassieke dashboarding, terwijl 33 procent machine learning of artificiële intelligentie inzet. Meer informatie over het onderzoek is te vinden in het IoT Benchmark rapport van Strict.