Nokia introduceert nieuwe kant-en-klare IoT-oplossingen

In aanloop naar Mobile World Congress kondigt Nokia enkele kant-en-klare IoT-oplossingen aan voor vier verticale markten. Hiermee kunnen operators binnen korte tijd IoT-producten leveren aan eindklanten. 

De nieuwe pakketten maken het voor grote bedrijven eenvoudiger om diensten te implementeren en te beheren. De vier pakketten zijn gericht op de segmenten agricultuur, veehouderij, logistiek en asset management. Er wordt gebruik gemaakt van het Nokia WING-platform. Het gaat om een pay-as-you-go constructie, dus zonder hoge investeringen vooraf.

De nieuwe oplossingen zijn geschikt voor operators die aanhikken tegen het zelf ontwikkelen van IoT-diensten. De operators hoeven geen gespecialiseerde expertise in te kopen, waarbij ze vaak aanlopen tegen een gefragmenteerde IoT-markt en gecompliceerde connectiviteitsvraagstukken. Nokia werkt samen met partners om de verticale WING-oplossingen te leveren. Het bedrijf is van plan het IoT-ecosysteem in de toekomst verder uit te breiden.

  • De nieuwe Smart Agriculture as-a-Service gebruikt sensoren om data te analyseren van grond en gewassen. Hierdoor kunnen boeren efficienter met hun land omgaan, bijvoorbeeld door irrigatie aan te passen en gerichter pesticiden en mest te gebruiken.
  • Dankzij Livestock Management as-a-Service kunnen veehouders met sensoren de gezondheid van dieren in de gaten houden. Ze krijgen direct een waarschuwing als er abnormale waarden worden gemeten.
  • Met Logistics-as-a-Service kunnen bedrijven goederen internationaal traceren. Eventuele incidenten zijn snel bekend. Met de dienst kan het logistieke proces efficiënter worden ingericht.
  • Tot slot is er asset management as-a-service waarmee producten wereldwijd hun status kunnen doorseinen, inclusief gegevens van eventueel aangesloten sensoren.

Samen met een Afrikaanse operator wordt de dienst agriculture as-a-service nu al getest. Tijdens MWC in Barcelona (25-28 februari) toont Nokia deze oplossingen.