Havenbedrijf Rotterdam neemt Internet of Things platform in gebruik

Het Havenbedrijf Rotterdam heeft de eerste toepassing van het nieuwe Internet of Things (IoT)-platform in gebruik genomen. Het gaat om een netwerk van  sensoren voor actuele water- en weergegevens bedoeld voor scheepsverkeersplanning. 

De bouw van het IoT-platform werd een klein jaar geleden aangekondigd door de samenwerkende partners IBM, Cisco, Esri en Axians. Rotterdam heeft de ambitie de ‘smartest port’ te worden. Het cloud platform genereert realtime informatie over infrastructuur, water- en weersomstandigheden. Daarmee kunnen missie-kritische processen in de dienstverlening worden verbeterd.

De nu opgeleverde hydro- en meteobouwblokken bieden het Havenbedrijf Rotterdam een basis om verder te innoveren. Dankzij sensoren in kademuren, meerpalen, waterwegen en verkeersborden zijn er continue meetgegevens beschikbaar die communiceren met andere autonome systemen. Het doel is om in de toekomst autonome scheepvaart te faciliteren in de Rotterdamse haven.

Het is voor het eerst dat het generieke IoT-platform wordt ingezet voor een missie-kritische applicatie. De hydro-meteo-toepassing voldoet volgens het havenbedrijf aan de hoogste eisen op het vlak van beveiliging, betrouwbaarheid en standaardisatie. De toepassing is  essentieel voor beslissingen bij veilige en efficiënte afhandeling van de scheepvaart.

Het systeem gebruikt 44 sensoren die inzicht geven in waterstanden, stroming, zoutgehalte, windsnelheid, windrichting en zicht. Ook wordt er gebruik gemaakt van voorspelmodellen, gegevens van Rijkswaterstaat en astronomische berekeningen. De applicatie draagt bij aan het verminderen van wachttijden en optimalisatie van aanleg-, laad/los-, en vertrektijden. Dankzij de technologie kan nauwkeuriger voorspeld worden wat het beste tijdstip is om aan te meren en te vertrekken, onder garantie van een maximale lading.

Het Loodswezen, Rijkswaterstaat, DCMR en diverse afdelingen binnen het Havenbedrijf maken gebruik van het hydro-meteo-systeem. De verwachting is dat het aantal gebruikers verder zal toenemen. Door gebruik te maken van wereldwijde en open standaarden is het voor externe partijen relatief eenvoudig om te koppelen met de real-time data. Per dag verwerkt het platform nu al zo’n 1,2 miljoen datapunten voor modellen, systemen en gebruikers.