IoT-specialist Evalan doet mee aan Europees project rond smart patches

Het Amsterdamse IoT-bedrijf Evalan is deelnemer aan het Europees ontwikkelproject SINTEC (Soft Intelligence Epidermal Communication Platform). Het project richt zich op het ontwikkelen van een zogeheten ‘smart patch’ die via de huid functies kan meten en draadloos naar een smartphone kan sturen. 

Een smart patch is flexibele, rekbare printplaattechnologie die in de toekomst een belangrijke rol gaan spelen in de gezondheidszorg en sportsector. Een van de deelnemers aan het project, de Uppsala Universiteit in Zweden heeft de technologie ontwikkeld. De patches meten belangrijke lichamelijke functies. De gegevens worden draadloos verzonden via het vetweefsel van het lichaam. Doordat de patches zacht en dun zijn, zijn ze comfortabeler dan de draadloze producten die nu beschikbaar zijn.

Het nieuwe Europese onderzoeksproject is opgezet door acht partners die gezamenlijk de rekbare elektronische patches ontwikkelen en testen. Evalan is gespecialiseerd in het bedenken en ontwikkelen van IoT-oplossingen voor de zorgsector. Het bedrijf richt zich binnen dit consortium op toepassingen van de smart patches in de gezondheidszorg. De smart patches kunnen ondersteuning bieden voor verschillende doelgroepen, waaronder patiënten met hartproblemen en revaliderende patiënten.

Het Zweedse skiteam gaat de smart patches inzetten om bewegingen, lichamelijke inspanning, kracht en snelheid te meten. Tegelijkertijd wordt onderzocht of het de prestaties van de skiërs kan verbeteren. Daarnaast gaat de smart patch de atleten helpen om trainingen te optimaliseren en het risico op blessures te verminderen. De innovatieve patch kan te allen tijde gedragen worden, zodat het continu data verzamelt en een veiliger leven biedt aan atleten, patiënten en ouderen.

Het project is deze maand gestart en duurt vier jaar. Het project wordt gefinancierd door het Horizon 2020 onderzoeks- en innovatieprogramma van de Europese Unie.