Ericsson presenteert IoT-visie met nieuwe segmenten en oplossingen

Ericsson heeft een aantal nieuwe IoT-oplossingen gelanceerd voor service providers. Daarmee kunnen ze diverse use cases oppakken in sectoren zoals automotive, industrie en nutsbedrijven.

In een persbericht schetst Ericsson vier cellulaire marktsegmenten met groot potentieel: Massive IoT, Broadband IoT, Critical IoT en Industrial Automation IoT. Twee van deze segmenten zijn nieuw – IoT voor breedband en IoT voor industriële automatisering. Breedband IoT gebruikt mobiele breedbandmogelijkheden voor IoT en ondersteunt hogere gegevenssnelheden en lagere latencies dan Massive IoT. Industriële IoT-automatisering zal geavanceerde industriële automatiseringstoepassingen mogelijk maken met extreem hoge connectiviteitsvereisten.

In lijn met deze  cellulaire IoT-visie lanceert Ericsson verbeterde functionaliteiten voor Massive IoT en nieuwe oplossingen voor breedband IoT. Een voorbeeld van Massive IoT-verbetering is de NB-IoT Extended Cell Range 100km, die de op standaarden gebaseerde limiet van ongeveer 40 km verlengt tot 100 km door software-updates in het netwerk. Dit kan zonder wijzigingen aan bestaande NB-IoT-apparaten. Het zorgt voor veel mogelijkheden voor IoT-connectiviteit in landelijke en afgelegen gebieden, met name voor logistiek, landbouw en milieumonitoring. Ericsson heeft met Telstra en DISH NB-IoT-verbindingen tot 100 km geïmplementeerd.

De Broadband IoT-oplossingen die worden gelanceerd, zijn onder meer dronedetectie en linkbeheer, RAN-slicing, Advanced Subscriber Group Handling en Multi-Gigabit LTE voor gegevensdoorvoer van 2 Gbps en een latentie van ongeveer 10 milliseconden. De nieuwe oplossingen zullen een breed scala aan use-cases mogelijk maken in auto’s, drones, AR / VR, geavanceerde wearables, slimme productie en slimme utilities.

Het evolutieconcept van Ericsson beschrijft hoe IoT zich kan ontwikkelen van de meer basale use-cases van Massive IoT zoals asset-tracking en slimme meters naar steeds geavanceerdere use-cases mogelijk gemaakt door Broadband IoT (bijvoorbeeld infotainment in auto’s, Augmented en Virtual Reality, drones en geavanceerde wearables) en vervolgens door Critical IoT (bijvoorbeeld autonome voertuigen) en Industrial Automation IoT (bijvoorbeeld collaborative robotics in manufacturing).

Deze stapsgewijze benadering maakt het voor serviceproviders eenvoudiger om mobiele IoT-mogelijkheden te matchen met huidige en toekomstige gebruikscasussen door LTE-netwerken te blijven verbeteren terwijl ze zich voorbereiden op 5G. Door effectief gebruik te maken van technieken zoals netwerk slicing, kunnen serviceproviders alle vier de segmenten in één netwerk ondersteunen, waardoor ze hun assets kunnen optimaliseren en gebruik kunnen maken van omzetmogelijkheden binnen branches. Volgens het Ericsson Mobility Report zal het aantal cellulaire IoT-verbindingen naar verwachting in 2024 4,1 miljard bereiken – stijgend met een jaarlijks groeipercentage van 27 procent.