Japanse overheid gaat actief op zoek naar onveilige IoT-apparaten

Japan kiest een nieuwe aanpak bij het bestrijden van slecht beveiligde IoT-apparaten. De overheid gaat actief op zoek naar apparaten met een zwak wachtwoord. Een speciaal instituut wordt hiervoor verantwoordelijk. 

Vanaf midden februari zal het Nationaal Instituut voor Informatie en Communicatie Technologie proberen of het toegang krijgt tot bijvoorbeeld routers en webcams met zwakke wachtwoorden. Het zou gaan om zo’n 200 miljoen apparaten, schrijft de Japanse omroep NHK. Eigenaren van apparaten die niet goed zijn beveiligd worden gewaarschuwd dat ze hun beveiliging moeten opschroeven.

De regering in Japan heeft besloten dat het instituut komende vijf jaar mag proberen in te breken op onveilige apparaten. De maatregel zou onder meer nodig zijn om de cyberveiligheid te garanderen in aanloop naar de Olympische Spelen in Tokyo volgend jaar.

Critici zijn bang dat het instituut onbedoeld toegang krijgt tot beelden van webcams en opgeslagen gegevens. Dit zou in strijd zijn met de regels voor privacy. Het instituut zegt ervoor te zorgen dat eventueel verkregen data niet zal lekken.