Schneider Electric: Het jaar van Internet of Things, Edge en Lithium-ion

Bas Born, Vice President IT Business Schneider Electric

Ook datacenters ontkomen niet aan de revolutie van Internet of Things, juist omdat efficiency van systemen zo belangrijk is. Het was daarom wachten tot de grote infrastructuurleveranciers zich in het geweld gingen mengen. Schneider Electric is vorig jaar gestart met zijn eigen IoT-platform, het EcoStruxure-platform.

 

Voor Bas Born, Vice President IT Business van Schneider Electric, vormt IoT een drijvende kracht. “Het gaat heel nieuwe vormen van data creëren en manieren om die data te hergebruiken”, zegt hij. “Die data kan je vertalen naar informatie waarmee je toepassingen, applicaties en processen kunt verbeteren en optimaliseren.” Het grote voordeel daarvan is dat je die data niet alleen van één specifieke locatie haalt, maar van alle locaties waar de leverancier actief is. “Al onze partners kunnen de beschikking krijgen over de data vanuit het platform en kunnen daar voor hun klanten enerzijds energiemanagement mee inrichten, en anderzijds industrial automation doorvoeren voor verdere analyses.” Dat de schat aan gegevens in relatief korte tijd snel is uitgebreid viel te verwachten. De Schneider Electric Cloud is gebaseerd op Microsoft Azure en wereldwijd zijn ondertussen meer dan 1.600 organisaties aangesloten met bij elkaar meer dan 130.000 apparaten. Recent is nog een grote Nederlands universiteit aan de cloud toegevoegd, die nog niet in deze cijfers is meegenomen.

‘Heel fijn als je een goede storagecluster hebt voor je disaster recovery, maar wanneer de stroom uitvalt werkt deze ook niet’

Alles moet Smart

“Voor ons geldt: al onze producten worden smart”, zegt Born. “We zijn onderdeel van de IoT-golf, en we bieden tegelijkertijd de mogelijkheden aan onze partners om hun klanten te bedienen met nieuwe software en slimme componenten.” Het gaat daarbij vooral om real time beheer van de fysieke infrastructuur, zoals MSP’s dat in de regel doen met de ICT. “Je kunt weliswaar alleen naar de IT-laag kijken, maar de fysieke laag moet ook optimaal beschikbaar zijn”, stelt Born. “Heel fijn als je een goede storagecluster hebt voor je disaster recovery, maar wanneer de stroom uitvalt werkt deze ook niet.” Zoals MSP’s de ICT-omgevingen van meerdere kleinere bedrijven beheren, zo biedt de Schneider Electric Cloud de mogelijkheid voor de fysieke infrastructuur. Kleinere organisaties kunnen zo hun systemen dus hoogbeschikbaar maken, zo zegt Born. “Je kunt met deze tooling veel handelingen uit handen nemen. De serviceprovider kan het aanbieden aan zijn klanten, maar tegelijkertijd kunnen wij dat ook. Niet iedere serviceprovider kan op alle lagen en 24 uur per dag blijvend monitoren en managen.”

Bas Born

Een andere mogelijkheid die de Schneider Electric Cloud biedt is voorspellende monitoring. Uit de data valt op te maken wanneer een systeem dreigt te falen. Belangrijk, volgens Born. “Want als het lampje op rood springt, ben je al te laat.” Aan partners biedt Schneider Electric de dienst aan onder de EcoStruxure IT Expert-vlag, de software waar partners hun diensten omheen kunnen bouwen en die sinds oktober beschikbaar is. “Maar we hebben ook de variant Asset Advisor, waarbij we niet alleen de monitoring op ons nemen, maar ook informatie bieden als er veranderingen in de omgeving optreden die eventuele wijzigingen vragen.” Maar, zo benadrukt Born, dat is allemaal wel gebaseerd op de wensen van de klant én de partner. “Het hangt natuurlijk af van de schaal, maar we willen onze partners helpen bij het aanbieden van nieuwe diensten.”

Maar Schneider Electric ziet ook in dat de cloud niet het antwoord op alles is. Waar echte kracht nodig is, blijft lokale hardware een betere oplossing. “Mijn kinderen kijken heel erg raar op als de Playstation glitcht”, schetst Born. “Het moet allemaal real time. Niet alles kan goed in de cloud draaien, dus breng je de capaciteit terug naar de applicatie. Dat kan om disaster recovery gaan, of een IT-applicatie op locatie, maar ook IoT als nieuwe vorm van datageneratie.” Voor dat laatste doel heeft Schneider Electric samen met Scale Computing en Lenovo een oplossing uitgebracht.

Easy Does IT, dat sinds afgelopen voorjaar loopt, is eigenlijk een microdatacenter in een doos, bedoeld om rekenkracht zo dicht mogelijk bij de applicatie te krijgen. “Je kunt dan die specifieke relevante data verwerken en hergebruiken”, zegt Born. “In Nederland werken we samen met Copaco en verschillende partners die het in de markt zetten.” De actieve componenten zijn van Lenovo terwijl de software-stack voor converged infrastructuur van Scale Computing komt. “Het is een converged IT-stack in a box”, vat Born het samen.

Lithium-Ion

Schneider Electric is al langer een van de voortrekkers van de inzet van lithium-ion accu’s (li-Ion) voor noodstroomsystemen. Een probleem van die technologie is altijd geweest dat het duur is om te produceren, waardoor de drempel voor veel klanten om het in te zetten hoog ligt. Ondanks de langere levensduur en compactere vormfactor. “Het is op dit moment nog niet voor alle productcategorieën beschikbaar”, zegt Born dan ook. “Nog niet iedere range is uitgerust met li-ion batterypacks. Maar er komen wel nieuwe introducties, de komende twee à drie maanden.” Born verwacht dat de technologie verder penetreert in de IT-markt. “Er moet een goede TCO-calculatie in de afweging worden meegenomen, want li-ion is nou eenmaal duurder in aanschaf maar heeft lagere kosten in gebruik. We verwachten dat het toegankelijker wordt. Er zijn partners die het weten te omarmen en het bij de klanten introduceren, want je kunt op heel veel punten ook winst halen. Continuïteit speelt een grotere rol, dus de levensduur is een belangrijk voordeel voor bijvoorbeeld bankierapplicaties.”

Daarmee zijn er dus drie belangrijke gebieden waar Schneider Electric de komende jaren sterk op inzet. De datacloud wordt alleen maar groter, wat meer beheermogelijkheden moet gaan bieden, terwijl ook edge computing een gegeven is. Schneider Electric organiseert dan ook in januari als oprichtende partij het Edge Congress in Amsterdam. En door li-ion moet de markt voor noodstroom ook een nieuwe fase in gaan. “Het zijn echt de thema’s van de toekomst”, besluit Born.

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect magazine, nummer 8]

Lees het artikel hier in PDF