N737 moet de meest innovatieve weg van Nederland worden

De provinciale weg N737 van Deurningen tot Enschede moet de slimste weg van Nederland worden. Die ambitie heeft de provincie Overijssel. Er wordt samengewerkt met bouwbedrijf Strukton, IT-specialist Innovadis en andere partners. 

Innovadis is onder meer verantwoordelijk voor interactieve verkeerslichten. Detectie van verkeer op de N737 gebeurt niet alleen met detectielussen, maar ook door middel van geluid. De informatie gaat naar de verkeerslichten. Die kunnen hierdoor het verkeer beter registeren en classificeren. De wachttijd van verkeerslichten zal hierdoor gemiddeld omlaag gaan.

De informatie kan ook aan bestuurders worden verstrekt. Zij kunnen hun rijgedrag aanpassen waardoor de doorstroming van het verkeer verbetert. Dat is goed voor de CO2-uitstoot. Innovadis heeft de ambitie om verschillende technologieën aan elkaar te koppelen zodat de weg een toonbeeld wordt van technisch vernuft. Het bedrijf Innovadis heeft een focus op Smart Industry en beschikt over 25 jaar ervaring met complexe ICT-systemen.

In een reactie zegt directeur Jurgen van Kreij: “We zijn erg blij met deze opdracht omdat we hiermee kunnen laten zien wat we kunnen en de nieuwste technologieën mogen toepassen. Daarnaast past het in de missie van Innovadis om de wereld iets beter te maken.”