IoT-startup Hiber heeft nieuw management en zoekt meer financiering

Na het lanceren van twee nano-satellieten in 2018 breidt IoT-startup Hiber zich voor op verdere uitbreiding. Er is een nieuw management en er wordt gewerkt aan een volgende financieringsronde.

CEO en mede-oprichter Ernst-Peter Hovinga draagt het stokje over. Hij zegt tegen het FD dat zijn taak erop zit. Een nieuwe leiding moet ervoor zorgen dat het bedrijf komende periode hard zal groeien. Hovinga blijft aandeelhouder en adviseur van het bedrijf.

De dagelijkse leiding komt nu in handen van de overige mede-oprichters Laurens Groenendijk, Maarten Engelen en Erik Wienk. Zij waren eerder betrokken bij de startup Treatwell. Dat bedrijf werd na een snelle groei in 2015 verkocht aan het Japanse Recruit Holdings.

Het is de bedoeling dat Hiber binnen korte tijd zal uitgroeien tot ‘industry leader’ op het gebied van Industrial IoT connectivity. Om dat te bereiken is het team uitgebreid met twee ervaren specialisten uit de satellietcommunicatie sector: Bruce Henoch (General Counsel) en Steven Rutgers (VP Sales & Business Development). Hiber’s managementteam wordt gecompleteerd door Coen Janssen (co-founder & business intelligence) en Hub Urlings (ESA & overheidsprojecten).

In februari 2019 zal het Hiberband-netwerk live gaan: een wereldwijd Internet of Things connectiviteitsnetwerk gebaseerd op nano-satellieten. Bestaande netwerken dekken slechts stedelijke gebieden en rijkere landen, terwijl traditionele satellieten die wel een ruimere dekking bieden duur zijn en veel stroom nodig hebben. Hiber wil de 90 procent van de planeet die momenteel niet gedekt wordt, voorzien van connectiviteit. Het bedrijf verwacht in de komende 12 tot 18 maanden nog een dozijn satellieten te lanceren om aan de toenemende wereldwijde vraag naar IoT-ready dataconnectiviteit te voldoen.

Tegen het FD zegt Groenendijk dat het bedrijf voor 2019 voldoende kapitaal heeft, maar er wordt een nieuwe financieringsronde voorbereid. Het is de bedoeling daarbij enkele tientallen miljoenen op te halen. Een lancering van een Hiber-satelliet kost enkele miljoenen per keer.