Nederlandse consumenten hebben weinig vertrouwen in ‘smart home’

Slimme apparaten zijn in opmars, maar veel Nederlanders zijn terughoudend. Minder dan eenvijfde (18 procent) vertrouwt ‘smart home’-apparaten volledig. Privacy is een belangrijk punt van zorg, blijkt uit onderzoek in opdracht van MediaMarkt. 

Een ruime meerderheid (68 procent) is bang dat gegevens van slimme apparaten in fouten handen kunnen vallen. Bijna driekwart (74 procent) vreest dat de apparaten gehackt kunnen worden. Het onderzoek werd uitgevoerd door Motivaction onder 1085 Nederlanders.

Toch nemen consumenten nauwelijks maatregelen, want slechts een kwart weet wat hij moet doen om smarthome-apparaten veilig aan te sluiten. Ruim de helft verdiept zich in de veiligheid en privacy bij aanschaf van dergelijke apparaten. Dat zijn vooral (63 procent) jongere Nederlanders.

Praten tegen apparaten vinden veel Nederlanders nog spannend. Bijna de helft (49 procent) noemt het een drempel. Ook hier spelen zorgen rondom privacy een rol: iets meer dan de helft (52 procent) is bang dat er altijd iemand meeluistert. Al met al zou slechts 17 procent van de Nederlanders alle apparaten in huis met spraak willen aansturen. Aansturing via de mobiele telefoon ligt wat dat betreft meer in de comfortzone; 35 procent geeft aan dit als uitkomst te zien.