Achtergrond: IoT-platformen in alle soorten en maten

Het verzamelen van data speelt bij ieder IoT-project een belangrijke rol. Om die data overzichtelijk op te slaan, wordt vaak een IoT-platform gebruikt. Er zijn honderden van dit soort platformen. Hoe kies je de juiste?

Internet of Things draait om het verzamelen van gegevens. Op basis daarvan kan actie worden ondernomen. Een simpel voorbeeld: in een gebouw moeten ’s avonds alle lichten uit als er niemand meer aanwezig is. Een IoT-platform kan dit in combinatie met sensoren en slimme verlichting in goede banen leiden. Het platform verzamelt de data, analyseert die en onderneemt desgewenst actie.

Honderden platformen

Platformen zijn ruwweg op te delen in twee soorten. Sommige verzorgen de gehele keten (‘end-to-end’). Denk aan hardware, software, connectiviteit, beveiliging en het beheer van devices. Een voorbeeld hiervan is KPN Things, het IoT-platform van KPN. Andere platformen verzorgen slechts een deel van de keten. Sigfox bijvoorbeeld is een IoT-platform dat voor connectiviteit zorgt. De rest moet elders worden ingekocht. Er zijn ook platformen die alleen de opslag van data in de cloud verzorgen, denk aan AWS IoT van Amazon. Tot slot zijn er dataplatformen zoals Microsoft Azure IoT. Ze beschikken over geavanceerde analysemogelijkheden met vaak fraaie visualisatie van data.

Het aanbod aan IoT-platformen is groot. Zie het kader voor enkele bekende voorbeelden. Deskundigen zeggen dat het aantal IoT-platformen in de vele honderden loopt. Vaak worden ze ontwikkeld door bedrijven die traditioneel sterk zijn in IT, telecom of cloud, maar er bestaan ook nieuwe bedrijven die zich uitsluitend richten op het ontwikkelen van een IoT-platform.

Asset management

Voor welk IoT-platform een bedrijf kiest is sterk afhankelijk van het project. Een belangrijke overweging is de behoefte nu, maar ook in de toekomst. Kan het platform meegroeien met een project? Daarnaast is het van belang of een platform gekoppeld kan worden aan bestaande systemen van een bedrijf.

Te denken valt aan een klantendatabase of asset management systeem. Sommige IoT-projecten gebruiken veel dataverkeer, terwijl andere juist heel weinig data versturen. Bij het kiezen van een IoT-platform is het belangrijk om te bepalen hoeveel data een IoT-project zal verstoken en welke kosten het platform in rekening brengt. Ook zaken als versleuteling en de beschikbaarheid van API’s om systemen te koppelen is van belang.
Open platform Enkele IoT-platformen zijn erg gesloten. Op de consumentenmarkt vinden we daarvan een bekend voorbeeld in de vorm van Philips Hue, het platform voor slimme verlichting. Dit systeem is weinig flexibel, maar als dat niet nodig is het een prima optie. Is die behoefte er wel? Kies dan een open platform waarmee je makkelijk devices kunt toevoegen, gebruikersgroepen kunt aanmaken of softwarepakketten kunt koppelen. Bedenk dat sommige platformen een limiet zetten op het aantal devices.

Er zijn meer zaken om op te letten bij de keuze voor een IoT-platform. Zo is het belangrijk om vast te leggen wie eigenaar is van data. Het komt voor dat IoT-platformen in de kleine lettertjes zetten dat zij de data bezitten. Dat is uiteraard geen aanrader. Verder is het belangrijk om te onderzoeken met welke netwerken een IoT-platform overweg kan. Op dit moment worden 4G, LoRa, Sigfox en NB-IoT veelgebruikt. In de toekomst komt daar 5G bij.

Versleuteling

Een volgende kwestie is hoe flexibel een platform om kan gaan met aangeleverde data. Een sensor kan data op verschillende manieren aanleveren. Een thermometer kan bijvoorbeeld de waarde 18 graden doorgeven, maar de informatie kan ook versleuteld worden overgedragen. Handig om te voorkomen dat hackers meekijken, maar kan het betreffende platform wel overweg met de versleuteling?

Een laatste overweging is de ondersteuning voor edge computing. Hierbij wordt analyse van data uitgevoerd door een device zelf waarna er mogelijk een actie wordt ondernomen. Het verzenden van data kost tijd en bandbreedte. Als er een snelle actie is vereist of bandbreedte een probleem is, kan het device zelf analyseren en eventueel actie ondernemen. Een IoT-platform moet deze decentrale acties wel ondersteunen.

Traggid

Traggid toont assets op een plattegrond

Een voorbeeld van een Nederlands IoT-platform is Traggid (www.traggid.com) dat wordt ontwikkeld door IT-bedrijf Intar. Het platform beschikt over een asset managementsysteem en is geschikt voor track en trace. Een asset kan alles zijn, bijvoorbeeld gereedschap, mensen, voertuigen, laptops, bruggen et cetera. Eigenschappen van assets kunnen worden gekoppeld aan sensoren. Traggid beschikt over een dashboard dat de gebruiker zelf kan indelen op basis van filterresultaten, grafieken, assets of geografische kaarten. Zo kun je met behulp van een filter zien hoeveel laptops er in een bepaalde stad zijn of hoeveel parkeerplaatsen er vrij zijn.

Filters aanmaken met Traggid

De gebruiker kan zonder programmeerkennis triggers definieren middels een grafische beslisboom. Voorbeeld: als de CO2-waarde van een kantoorruimte boven de 1200 uitkomt, moet er een actie worden ondernomen. Met de bijbehorende app-designer kan de gebruiker zelf apps bouwen, waarmee bijvoorbeeld asset-eigenschappen kunnen worden aangepast of events worden gegenereerd. Traggid is drie jaar in ontwikkeling en is sinds kort beschikbaar.

Populaire IoT-platformen
Hieronder enkele voorbeelden van grote, populaire IoT-platformen. Op onze site www.channelconnect.nl/iotdossier is een uitgebreider overzicht van platformen te vinden.

Amazon AWS Internet of Thingsaws.amazon.com/iot/

Cisco IoT Cloud Connect www.cisco.com/c/nl_nl/solutions/index.html

Cumulocitywww.cumulocity.com

Ericsson IoT Acceleratiorwww.ericsson.com/en/internet-of-things/iot-platform

Google Cloud IoTcloud.google.com/solutions/iot/

HP Universal IoT Platformwww.hpe.com/emea_europe/en/solutions/iot-platform.html

IBM Watson
www.ibm.com/watson/

KPN Thingswww.kpn.com/zakelijk/grootzakelijk/internet-of-things/kpn-things.htm

Microsoft Azure IoT Suitewww.microsoft.com/nl-nl/internet-of-things

Oracle Internet of Things
cloud.oracle.com/iot

Particle
www.particle.io

Samsung Artik
www.artik.io

SAP IoT
www.sap.com/products/iot-platform-cloud.html

Schneider EcoStruxure Platform
www.schneider-electric.nl/nl/

Siemens Mindsphere
siemens.mindsphere.io

TheTings.io
www.thethings.io

ThingsWorx IoT Platform
www.ptc.com/en/products/iot

Universal of Things Platform
www.salesforce.com/nl/iot-cloud/

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met IoT-specialist Marco Heida.

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect IoT Dossier 2018]

Lees het artikel hier in PDF