McAfee: ruim 70 procent meer IoT-malware in derde kwartaal

IT-beveiliger McAfee schrijft in een nieuw rapport dat er een forse toename is van malware voor IoT-apparaten. Het bedrijf ontdekte het derde kwartaal 480 nieuwe cyberdreigingen per minuut. 

McAfee onderzoekt en analyseert ieder kwartaal de stand van zaken op het gebied van cyberbedreigingen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van gegevens uit de McAfee Global Threat Intelligence-cloud bestaande uit talloze sensoren wereldwijd.

Het blijkt dat IoT-apparaten onder meer worden gebruikt voor cryptomining. Normaal gesproken zijn dergelijke apparaten niet krachtig genoeg voor het zoeken naar cryptomunten, maar door duizenden IoT-apparaten aan elkaar te koppelen ontstaat er een soort supercomputer die misbruikt kan worden voor dit doel.

De hoeveelheid nieuwe malware speciaal gericht op IoT-apparaten steeg in het derde kwartaal met 72 procent. Gedurende de afgelopen vier kwartalen was er zelfs een stijging van 203 procent. De hoeveelheid nieuwe coinmining-malware steeg met 55 procent. De totale hoeveelheid coinmining-malware steeg het afgelopen jaar met bijna 4500 procent.

McAfee Labs telde afgelopen kwartaal 215 openbaar gemaakte beveiligingsincidenten, 12 procent minder dan in het tweede kwartaal. 44 procent van deze incidenten vond plaats in Noord- en Zuid-Amerika, 17 procent in Europa en 13 procent in het Stille-Oceaangebied. Bij financiële instellingen steeg het aantal gemelde incidenten met 20 procent. Er werd onder meer malware gericht op banken ontdekt die tracht tweefactor authenticatie te omzeilen.

De hoeveelheid nieuwe mobiele malware daalde met 24 procent. Er waren wel een paar ongebruikelijke bedreigingen, waaronder een kwaadaardige app voor cheats in de game Fortnite en een valse datingapp. Deze laatste was gericht op soldaten van het Israëlische leger en bood toegang tot de apparaatlocatie, contactpersonen en camera. Ook kon de app telefoongesprekken afluisteren.