Arrow ECS: Ons dingetje spreekt tot de verbeelding

Mark-Louis Heijman en Martijn Stokman, Arrow

Distributeur Arrow is al ruim vijftien jaar actief op het gebied van Internet of Things (IoT), jaren voordat de term werd bedacht. In dit artikel gaan we dieper in op wat Arrow voor zijn partners kan betekenen op het gebied van IoT-oplossingen. Daarvoor spraken we met Mark-Louis Heijman, Director Sales, Marketing and Services, en Martijn Stokman, Business Development Solutions.

 

“Onze IoT-strategie is om in samenwerking met onze vendoren en channelpartners end-to-end-oplossingen te realiseren, waarbij wij een belangrijke leverancier van onderdelen, zoals sensoren, gateways en verbindingen zijn, maar ook een cloudplatform en applicatieservices”, zegt Heijman. “Een belangrijk deel daarvan komt uit ons eigen portfolio, aangevuld met diensten en software van de partners waar we nauw mee samenwerken. IoT is door zijn diversiteit, en soms ook complexiteit, een schoolvoorbeeld van een terrein waar je een ecosysteem nodig hebt om oplossingen te creëren.”

Het ‘dingetje’

Mark Louis Heijmans en Martijn Stokman

Stokman: “We illustreren dat graag aan de hand van ons multifunctionele sensordevice, dat in de markt inmiddels de naam ‘dingetje’ heeft gekregen. Het is een apparaatje ter grootte van een euromunt, waarin acht sensoren zijn verwerkt die de temperatuur, de luchtvochtigheid en dergelijke meten. Door de werking te demonstreren, ontstaat vaak direct een idee voor de toepasbaarheid. IoT steunt op een vijftal pilaren: create, connect, analyze, manage en sustain. Arrow ondersteunt zijn partners op al deze deelgebieden maar met het ‘dingetje’ laten we zien hoe je eenvoudig iets kan ontwikkelen. Het ontwikkelen is overigens slechts een deel van een IoT-oplossing. Bovenal is IoT een middel, geen doel op zich.”

Van theorie naar praktijk

“Het ‘dingetje’ meet een aantal zaken, maar daarmee ben je er nog niet”, vult Heijman aan. “Je hebt een platform nodig om de data inzichtelijk te maken. Via Arrow Connect is een app ontwikkeld waarmee je via bluetooth verbinding kunt maken met het ‘dingetje’, waarna je in de app de meetgegevens kunt zien. We hebben het ‘dingetje’ ontwikkeld in samenwerking met Microsoft om de bewustwording rondom de mogelijkheden te stimuleren en te illustreren. Met ons Arrow Connect-platform kunnen we diverse mogelijkheden laten zien en door onze samenwerking met softwareontwikkelaars komen er steeds meer praktische toepassingen bij. Zo heeft onze partner WEM, die een ‘no-code’-applicatieontwik kelingsprogramma biedt, binnen drie uur een IoT-applicatie gebouwd waarbij ons ‘dingetje’ is ingebouwd in het handvat van een paraplu. In combinatie met de gateway en ons platform kan de data in real-time worden uitgelezen en verwerkt. Er is geen enkele leverancier die zo snel een complete IoT-stack kan neerzetten.

Functionele oplossingen

“We zijn dankzij het aanbod van de volledige Arrow groep – waaronder electronic components, services en ons ecosysteem – steeds belangrijker als IoT-leverancier”, vervolgt Heijman. “Naast producten en onze intermediaire functie zijn het onze support-services en financiële diensten die ons uniek maken.”

Stokman: “Het aantal use-cases is vrijwel ongelimiteerd en de vraag naar ‘intelligente’ producten groeit hard. Denk aan een openbaar verlichtingssysteem dat tegenwoordig niet meer alleen moet zorgen voor verlichting, maar zich ook real-time moet aanpassen aan veranderende weersomstandigheden op basis van analyses. Artificial Intelligence is daarbij onmisbaar en ook daarvoor hebben we de kennis en producten van een verscheidenheid aan partners tot onze beschikking. Het is merkbaar dat steeds meer bedrijven inzien dat IoT kan leiden tot bijvoorbeeld het verlagen van de operationele kosten of tot het verbeteren van de klantervaring en daarin zijn wij graag een enabler.”

Volop in ontwikkeling

“Ons ecosysteem is volop in ontwikkeling”, zegt Heijman. “Momenteel zijn we met zo’n twintig projecten actief in diverse verticals zoals retail, transport en industriële automatisering. Samenwerken aan IoT-oplossingen betekent voor alle partijen nieuwe kansen en een nieuwe ‘beleving’!”

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect IoT Dossier 2018]

Lees het artikel hier in PDF