NETGEAR ARMOR beveiligt IoT-systemen adequaat

Het internet of things (IoT) doet in alle lagen van de markt zijn intrede en NETGEAR speelt daarop in. Wij spraken met Abhay Bhorkar (director of product management op NETGEAR’s hoofdkantoor in het Californische San Jose) over IoT-security. Een topic dat steeds meer aandacht vraagt.

NEGEAR is een gerenommeerde aanbieder van netwerkproducten zoals mesh-systemen routers en switches. Deze markt staat zwaar onder druk, omdat gebruikers het lastig vinden de waarde in te schatten van alleen de hardware. Alleen de vraag naar wifi-producten is nog levendig nu er steeds nieuwere concepten (zoals mesh-netwerken) extra waarde voor de gebruiker introduceren. Het gebruik van internet neemt wel een wending; waren vroeger simpel surfen en e-mail de belangrijkste toepassingen, met de opkomst van slimme elektronica verandert dat patroon in rap tempo.

Abhay Bhorkar

Het leveren van alleen routers is vandaag de dag geen succesvolle business meer. De markt voor deze producten krimpt in rap tempo (dubbele ditgits over dit jaar), met als belangrijkste oorzaak dat gebruikers overstappen naar wifi-systemen of simpelweg tevreden zijn met wat ze hebben. Abhay Bhorkar is er duidelijk over: “Nu de toepassing van internet verschuift naar IoT met slimme apparaten in en om de woning of kantoor, moet de infrastructuur daarop aangepast worden. Smart tv’s, beveiligingscamera’s, slimme meters, het zijn allemaal producten die steeds vaker in een netwerk opduiken. Het grote probleem is dat ze er jaren inzitten en de software vaak niet mee kan evolueren met de veranderingen in de cyberwereld.”

Gebruikers vinden het normaal om een virusscanner op hun computer te installeren, maar de rest van de infrastructuur blijft onbeschermd. Recent bleek dat zelfs zonnepanelen door hackers aangevallen worden. Het netwerkconcept moet daar rekening mee houden en terugvallen op een simpele virusscanner voor de computer is niet langer afdoende om alle gevaren te trotseren. NETGEAR Armor powered by Bitdefender is een totaaloplossing op abonnementsbasis die men nu introduceert. Speciale software op de router en cliënts in apparaten die dat aankunnen (Windows pc’s, Apple Mac’s en smartphones, zowel iOS als Android) vormen een totaalconcept dat de gevaren (inclusief phising mails en frauduleuze websites) van het internet buiten het netwerk moet houden. Feitelijk kan de gebruiker zijn abonnement op een virusscanner opzeggen om vervolgens voor een vergelijkbare prijs (circa 60-70 euro/jaar) een totaalbeveiliging via NERGEAR Armor in te zetten.

De eerste NETGEAR-router die het concept ondersteunen is de Nighthawk AC2300 (R7000P), die krachtig genoeg is om het nieuwe beveiligingsconcept te ondersteunen. De router worden aangestuurd met de Armor-softwareoplossing ondersteund door Bitdefender die de gateway naar het internet beveiligt. Bitdefender levert alle informatie die het Armorsysteem nodig heeft om alert te zijn op cybersecurityaanvallen. Deze beveiligingsinformatie wordt op basis van een jaarlijks abonnement continu met de router gedeeld. Met deze aanpak is het hele netwerk beveiligd en zijn naast de computers, tablets en smartphones ook alle IoT-apparaten bestand tegen cyberaanvallen. De apps voor de smartphone geven overal toegang tot het beveiligde netwerk zodat 24/7 controle mogelijk is. Via de apps krijgt de gebruiker push-berichten op zijn smartphone wanneer de cyberaanvallen worden ontdekt en blokkeert het systeem de toegang van onbekende apparaten tot het netwerk. De gebruiker kan direct actie ondernemen als deze risico’s door de Nighthawk-app worden ontdekt. De gebruiker kan zelfs op afstand zijn mobiele apparaten lokaliseren, wissen en blokkeren in geval van diefstal. NETGEAR zal Armor steeds verder uitrollen over de line-up aan oplossingen.

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect IoT Dossier 2018]

Lees het artikel hier in PDF