Cisco helpt bij het digitaliseren van Nederland

Cisco is steeds vaker betrokken bij Internet of Things-projecten. De leverancier van netwerkoplossingen gebruikt IoT-technologie in onder meer de energie-, transport- en educatieve sector. Het Kinetic-platform speelt daarbij een essentiële rol.

IoT begint een belangrijk onderdeel te worden van onze business, vertelt Technisch Directeur André Brugman. “Het is al lang geen belofte voor de toekomst meer. Cisco helpt sinds een paar jaar Nederlandse overheden bij nieuwe technologische ontwikkelingen, waar IoT een goed voorbeeld van is. “We noemen dat het programma Digitale Versnelling Nederland (DVN), met speciale aandacht voor educatie, infrastructuur en gezondheidszorg. Sinds kort is het programma uitgebreid waardoor we ook grote bedrijven ondersteunen bij het in gebruik nemen van nieuwe digitale technologie.”

Smart grid

André Brugman

Cisco begon zo’n vijf jaar geleden met het ontwikkelen van eigen IoT-technologie. “Aanvankelijk waren energiemaatschappijen en infrastructurele partijen een belangrijke doelgroep. We hebben ervoor gezorgd dat elektrische stations van energiemaatschappijen aan elkaar werden gekoppeld zodat ze informatie kunnen uitwisselen. Dit is nodig omdat er op steeds meer plekken stroom wordt opgewekt, bijvoorbeeld via zonnepanelen. Om dat in goede banen te leiden, is er een smart grid nodig. Sinds enige tijd leveren we dergelijke technologie. Vandaaruit zijn we stappen aan het maken en hebben we het Kinetic IoT-platform ontwikkeld dat informatie van sensoren kan ontvangen en interpreteren.”

Moderne sensoren werken met het internet protocol (IP), waardoor ze gemakkelijk gebruikt kunnen worden in een IoT-project. Toch zijn er op veel plekken nog oude sensoren in gebruik die niet werken met IP-technologie. “Het Kinetic-platform is flexibel genoeg om informatie uit die oudere sensoren te verwerken”, legt Brugman uit. Het platform kan worden gebruikt in de transportwereld, waar sensoren allerlei informatie in kaart brengen.”
Denk aan de temperatuur in vrachtwagens of de exacte positie van schepen. Het is in de scheepvaart al mogelijk om een optimale route te kiezen op basis van dergelijke gegevens. De data komt voorlopig nog terecht bij de kapitein, maar in de toekomst kan een zelfvarend schip automatisch de juiste route volgen.”

Fog computing

Brugman ziet nog meer IoT-mogelijkheden in de mobiliteitssector. Hij geeft als voorbeeld de (semi-)zelfrijdende auto. “In de toekomst zullen auto’s draadloos met elkaar communiceren en in een soort treintje dicht op elkaar gaan rijden in de strijd tegen files. IoT zal ook een rol spelen bij de informatievoorziening voor automobilisten. Wat je nu op informatiepanelen boven de weg ziet zou je rechtstreeks in de auto zelf kunnen ontvangen.

‘Het platform is flexibel: het maakt niet uit via welke verbinding data binnenkomt’

IoT werkt bij de gratie van sensoren en dat zorgt voor een enorme stroom aan informatie. Bij grootschalige projecten kan het gaan om vele duizenden sensoren. “Het is bijna ondoenlijk om al die gegevens in de cloud te verwerken. Het zorgt voor meer dataverkeer dan het netwerk aan kan. Daarom kiezen we voor het concept van ‘fog computing’, een verwijzing naar de term ‘cloud computing’. Onze routers en switches beschikken over processorkracht en geheugencapaciteit om alvast een beperkte analyse te doen. Pas als de sensorinformatie daar aanleiding toe geeft, wordt de informatie naar het netwerk gestuurd. Om het concreet te maken: als de temperatuur in een vrachtwagen niet veranderd, wordt er niets verzonden. Dat gebeurt pas als de waarde boven of onder een bepaald niveau komt. Deze mogelijkheden maken Cisco uniek, want bij veel leveranciers gaat alles naar de cloud toe.”

‘Weconomy’

Het Kinetic-platform is schaalbaar, waardoor het zowel in kleinere als grotere omgevingen werkt. Het beschikt bovendien over ingebouwde beveiliging en encryptie om te voorkomen dat ongenode gasten toegang krijgen. “Als gegevens worden gemanipuleerd, kan dat schade opleveren”, zegt Brugman. “Het gaat om opensourcetechnologie waar derde partijen software voor kunnen schrijven. Dat gebeurt inmiddels op grote schaal. Op devnet.cisco.com staan voorbeelden hiervan. Er zijn veel start-ups die actief zijn met de technologie. Het platform is bovendien flexibel. Het maakt niet uit via welke verbinding data binnenkomt. Of het nu wifi, 3G, 4G, 5G of LoRa is, we ondersteunen alle soorten connectiviteit.”

Cisco werkt meestal via partners en distributeurs. Comstor (zie kader) is een voorbeeld van die laatste groep. “Partners en distributeurs spelen een essentiële rol bij het bouwen van eindproducten op softwarebasis. We geloven sterk in de ‘weconomy’: alleen door samen te werken met meerdere partijen komen we verder”, besluit Brugman.

Cisco-distributeur Comstor

Ozer Otag

In de Benelux is Comstor (onderdeel van Weston-Comstor) een van de grootste en meest succesvolle value add distributeur van Cisco-producten. “We helpen onze partners bij het leveren van het complete aanbod”, legt Business Development Manager Özer Otag uit. “Comstor levert 95 procent Cisco-gerelateerde producten om Cisco-oplossingen compleet te maken.” De belangstelling voor IoT neemt toe, zegt Otag. “Onze partners, veelal IT-bedrijven, zien de waarde ervan. Zij krijgen geregeld vragen binnen over wat er allemaal kan met IoT. Ze moeten daar natuurlijk goed over kunnen adviseren. Wij helpen ze daar graag bij. Een belangrijke ontwikkeling is de nieuwe Cisco Catalyst 9000-serie. Dit is netwerkapparatuur die encrypted traffic analytics ondersteunt. Hiermee kan malware herkend worden in versleuteld netwerkverkeer. Dit leidt tot veiliger IoT-netwerkverkeer. Daarbij heeft deze apparatuur ook een perpetual PoE, een non-stop stroomvoorziening voor IoT apparaten, zoals led verlichting. Samen met Cisco ontwikkelen wij ons voortdurend.” Comstor geeft regelmatig traingen. Informatie hierover is verkrijgbaar via ozer.otag@comstor.com of 06-18965846.

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect IoT Dossier 2018]

Lees het artikel hier in PDF