‘Toename IoT-toepassingen vraagt om stedelijke datahubs’

Het aantal Internet of Things (IoT)-apparaten neemt komende jaren zo snel toe dat elke stad een aparte datahub nodig heeft. Dat verwacht bijna de helft (47 procent) van de Nederlandse ICT-professionals, blijkt uit onderzoek door Equinix. 

In andere Europese landen denkt drie op de vijf professionals dat dergelijke datahubs noodzakelijk worden. Het onderzoek werd gehouden onder 1206 ICT-professionals in Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA). Het onderzoekt toont verder aan dat 70 procent van de organisaties komende jaren meer bedrijfsfuncties naar de cloud gaat migreren, hoewel twee derde van de IT-professionals aangeeft bang te zijn voor de veiligheidsrisico’s.

Bijna de helft (48%) van de respondenten verwacht dat de bedrijfsvoering beïnvloed zal worden door clouddiensten. Alleen cybersecurityrisico’s en datalekken worden met respectievelijk 70 en 53 procent vaker genoemd. 45 procent van de IT-professionals geeft aan dat cyberbeveiliging de komende jaren de hoogste prioriteit heeft binnen hun organisatie.

In Nederland denkt 48 procent van de respondenten dat hun organisatie meer data naar de cloud zal migreren. Dit percentage is lager dan het gemiddelde EMEA-percentage van 56 procent.Bijna 65 procent van de Nederlandse respondenten geeft aan dat de aanwezigheid van een cloud service provider een belangrijke factor is voor het kiezen van een datacenter. Voor de IT-professionals in EMEA is dat percentage met 60 procent iets lager.

Verder laat het onderzoek zien dat slechts 17 procent van de organisaties in EMEA meerdere multi-cloud infrastructuren gebruikt, dat 56 procent van de organisaties een private cloud gebruikt en 42 procent een public cloud. Equinix lanceerde vorig jaar Equinix Cloud Exchange Fabric (ECX Fabric)  om bedrijven te ondersteunen die toegang nodig hebben tot meerdere cloud service providers (CSP’s).