T-Mobile: Samenwerken is de sleutel tot echt goede IoT

Martijn Teekens en Ewout Karel,  T-Mobile Nederland

Voor elke toepassing voor het Internet of Things is connectiviteit belangrijk. Daarom maakten we een tochtje naar Den Haag om in het hoofdkantoor van T-Mobile Nederland over IoT en het belang van goede connectiviteit te praten met Martijn Teekens, directeur sales B2B. Later in het gesprek schoof ook Ewout Karel aan, innovatiemanager bij T-Mobile.

 

Er zijn verschillende netwerken die toepassingen van IoT mogelijk maken. T-Mobile Nederland koos voor NB-IoT, waarbij NB staat voor ‘narrow band’. Dat was een bewuste keuze, vertelt Martijn Teekens. “NB-IoT is een algemene standaard die door heel veel operators wereldwijd wordt gebruikt. Omdat IoT niet alleen gaat om toepassingen binnen de landsgrenzen maar juist daar overheen gaat, vinden wij het belangrijk om dat aan te bieden. NB-IoT maakt gebruik van ons basisnetwerk – en zoals je weet is ons netwerk reeds drie keer erkend als het beste en snelste van Nederland, niet alleen het beste van heel Nederland maar hebben wij de hoogste testresultaat wereldwijd – en sluit goed aan op 5G die komen gaat.

Digitale transformatie

Martijn Teekens

Toch is IoT op dit moment nog vooral een buzzwoord, vindt Teekens. “Er zijn al wel wat toepassingen, maar die gaan over het algemeen wat mij betreft nergens over. Het klinkt natuurlijk leuk: je wordt ’s ochtends wakker en dan gaan automatisch de gordijnen open, de traptreden worden verlicht wanneer je naar beneden gaat en dan vind je daar een koelkast die tegen je praat. Maar wat ons betreft is dat geen IoT. Dat is namelijk onnodige extra functionaliteit waar per definitie door het gebrek aan relevantie geen businessmodel in zit. Zou jij daar veel geld voor betalen? Wij kijken juist hoe je met IoT de digitale transformatie in de BV Nederland zo kunnen versnellen. IoT kan bedrijven juist helpen om hun processen simpeler te maken. Om dat te realiseren, is samenwerking met andere partijen noodzakelijk om tot de juiste oplossing voor de klant te komen. Als T-Mobile brengen we daarvoor zeer stabiele connectiviteit in.”

Voorbeeld van IoT

Ewout Karel tijdens een presentatie op de T-Mobile Klantendag

Samenwerken klink natuurlijk prachtig, maar hoe ziet dat er uit? Heeft Teekens wellicht een goed voorbeeld hiervan? “Natuurlijk heb ik die”, lacht hij. “Een mooi voorbeeld is wat we onlangs met Eneco hebben opgezet. Eneco zocht naar een manier om groene energie op een slimme manier toe te passen in de sociale woningbouw. Ze bedachten dat het heel mooi zou zijn wanneer ze zouden kunnen voorspellen wanneer er behoefte is aan warm water vanuit boilers om dat water dan met groene energie op het juiste moment te verwarmen. Om dat te realiseren zijn we aan tafel gegaan met ons zusterbedrijf T-Systems en met TWTG uit Capelle aan den IJssel.” Om dergelijke voorspellingen te kunnen doen, is natuurlijk een heleboel data nodig die door sensoren verzameld wordt en door een ingenieus systeem kan worden geanalyseerd. Want er moet natuurlijk wel warm water beschikbaar zijn wanneer dat nodig is, bijvoorbeeld zaterdagmorgen wanneer kinderen zijn gaan sporten en het liefste thuis willen douchen.

Teekens noemt ook nog een andere toepassing. Het bedrijf Crossyn rust auto’s uit met heel veel sensoren waardoor voorspeld kan worden op welke momenten een auto onderhoud nodig heeft én welk onderhoud. Ze bieden dat aan voor een vast bedrag per maand zodat de auto-eigenaar niet wordt verrast met een hoge rekening voor onderhoud waar hij geen rekening mee gehouden had. Op deze manier wordt voor een vast bedrag per maand gespaard voor de latere garagerekening, maar wel op basis van data die door de auto zelf is aangeleverd. In beide voorbeelden wordt de data via het netwerk van T-Mobile doorgegeven en in het geval van de boilers ook het signaal gegeven wanneer een boiler moet gaan werken.

Investeren

Voor veel bedrijven is inmiddels duidelijk dat IoT, mits op de juiste manier toegepast, een enorme toegevoegde waarde kan bieden. Maar daarvoor moet wel geïnvesteerd worden. En is het slim om te investeren in IoT terwijl 5G voor de deur staat? Teekens knikt bevestigend. “NB-IoT maakt gebruik van het 5G-spectrum. Dat is ook een reden waarom wij daarvoor gekozen hebben. 5G is straks ook nodig voor toepassingen waarbij een lage latency vereist is. Maar voor de meeste IoT-toepassingen hebben we het over sensoren die af en toe een berichtje sturen en daarna weer in de slaapmodus gaan zodat ook de batterij gespaard wordt. Voor dergelijke toepassingen is maar heel weinig bandbreedte nodig.”

Andere manier van denken

Dat IoT veelal vraagt om een andere manier van denken, wordt duidelijk wanneer Ewout Karel de ruimte betreedt. Hij stelt zichzelf voor als een ‘nerd by nature’, een ‘creative by default’ en een ‘business developer by education’. En hij heeft meteen een belangrijke boodschap: je moet vooral doen. “Ik stel me vaak voor als professioneel prutser. Dat klinkt negatief, maar als ondernemer moet je af en toe een beetje prutsen om verder te komen. Er is geen tijd meer om ‘swot-analyses te maken’ en ‘het speelveld te bekijken’, want voor je het weet is er een start-up die je voorbij streeft. Je moet dus, wat muzikanten vaak doen, samen een beetje gaan jammen. En dan kom je tot dingen. Zo hoorde ik laatst dat er regelmatig boerderijen in brand vliegen door hooibroei. Nou heb ik geen verstand van hooi, maar ik ken wel mensen die sensoren maken. En hoe mooi is het dat zo’n sensor bij een te hoge temperatuur de boer een signaal geeft maar ook meteen de brandweer belt!

Karel pleit dus voor ‘jammen’ waarbij T-Mobile met zijn connectiviteit als het ware de baseline verzorgt. En hij is daarvoor ook beschikbaar. Maar wat als de lezers denken: ‘Maar ik heb ook klanten waarin de verfrissende blik van Ewout Karel wel eens heel handig zou kunnen zijn’ en hem allemaal gaan bellen? “Dat zou ik heel tof vinden. Maar laat ze dan liever even een mailtje sturen. Ik ga graag met ze in gesprek. Want weet je: soms is er slechts wat praten met een kopje koffie nodig om tot een slimme oplossing te komen.”

Precies op de dag dat dit magazine op de drukpers lag, werd bekend dat de Europese unie onvoorwaardelijk akkoord is gegaan met de fusie tussen T-Mobile Nederland en Tele2 Nederland. Om die goedkeuring aan te zwengelen deed T-Mobile vijf beloftes. Een beetje verstopt achter de belofte in 2020 landelijk 5G aan te zullen bieden zit een uitzonderlijke belofte voor IoT; wat ons betreft had T-Mobile daar best belofte nummer zes van mogen maken. T-Mobile doet namelijk de belofte (en dat nogmaals in gesprek met het IoT Dossier bevestigd) dat bedrijven tot 2025 kunnen profiteren van gratis gebruik van de slimme NB-IoT-connectiviteit van T-Mobile. Als redactie van dit magazine denken wij dat dit innovatie met behulp van IoT-toepassingen in Nederland zal moeten aanjagen. “Want connectiviteit is de komende jaren dus geen issue om IoT-toepassingen uit te rollen, stelt T-Mobile”.

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect IoT Dossier 2018]

Lees het artikel hier in PDF