Dell EMC en VMware sluiten zich aan bij 5Groningen

De Amerikaanse bedrijven Dell EMC en VMware sluiten zich aan als technologiepartners bij het 5Groningen-programma. Dat maakt het Economic Board Groningen (EBG) bekend. Er waren al tien partners, gespecialiseerd in telecom, innovatie, wetenschap en economische ontwikkeling.

Doel van de deelnemende bedrijven is het ontwikkelen en testen van 5G-toepassingen met een focus op Internet of Things (IoT). Dell EMC en VMware zullen resources leveren, waaronder infrastructuur, software en kennis. De bedrijven willen daarmee de mogelijkheden van telecommunicatie en IoT laten zien. In verscheidene 5G-pilots zullen de platformen van Dell EMC en de security-, IoT- en virtualisatieoplossingen van VMware worden gebruikt.

5Groningen heeft als doel het samenbrengen van partners die zich bezighouden met telecom, innovatie, wetenschap en duurzame economische ontwikkeling. Ze willen gezamenlijk praktische toepassingen van 5G-technologie onderzoeken in ruraal gebied. Dat moet een impuls geven aan de economische ontwikkeling van Noord-Groningen. Het onderzoek richt zich op de sectoren logistiek, gezondheidszorg, milieu, energie en landbouw. Voorbeelden zijn  zelfrijdende auto’s en het monitoren van gewasziektes. Groningen is de enige regio in Europa waar 5G-testen op deze schaal gedaan worden, hierdoor is het 5Groningen-project een uniek initiatief in de EU.