LANCOM Systems en IntEliot: Wij staan voor veilige en permanent beschikbare IoT-connectiviteit

Seth van der Meer (LANCOM) en Jochem Koppes (IntEliot

LANCOM Systems is een Duitse fabrikant van ‘achterdeur-vrije’ netwerkproducten die geheel in Duitsland worden ontworpen en geproduceerd. De modems, routers, switches en access points draaien op het eigen LANCOM operatingsysteem
(LC-OS) en cloudplatform. Behalve in de markt voor ‘gewone’ netwerkinfrastructuur is LANCOM ook actief op het gebied van industriële IoT, waar betrouwbare en veilige connectiviteit steeds belangrijker wordt. In dit artikel laten we Country Manager Seth van der Meer van LANCOM en Jochem Koppes, Director of Sales IoT bij specialist IntEliot, aan het woord over de markt voor industriële IoT.

IntEliot is een pure IoT-specialist en de eerste echte IoT-reseller in Nederland. “Ons bedrijf verzorgt de begeleiding bij projecten met betrekking tot IoT-hardware, netwerken en portals voor het ontsluiten, zichtbaar maken van data en het daaruit generen van informatie”, vertelt Jochem Koppes. Seth van der Meer vult aan: “We zijn met hen in contact gekomen via distributeur Futura om een IoT-project in de woning- en utiliteitsbouw in te vullen met LANCOM. IntEliot had daarvoor al een aantal andere merken bekeken, maar die voldeden niet aan de eisen.

‘Vooruitdenken en het goed doorrekenen van de kostenkant van een IoT-project zijn superbelangrijk’

Zo kwamen ze bij ons uit. Wij doen geen consumenten-IoT, wij verbinden de onderdelen van een industrieel IoT-netwerk via LANCOM-infrastructuur. Zo hebben we onder meer het logistiek centrum van Fujitsu in Duitsland voorzien van e-papers, geconnecteerd met de AP’s, voorzien van eigen barcodes en scanners, zodat de bewegingen van karretjes van a naar b permanent gemonitord kunnen worden.”

Waarom LANCOM?

Jochem Koppes en Seth van der Meer

Koppes: “Als specialist voor IoT- oplossingen met M2M-technologie heeft IntEliot de ins- en outs van de belangrijkste merken onderzocht en vastgesteld dat LANCOM daarbij de beste papieren heeft. Veiligheid is gegarandeerd door de ‘no backdoors’strategie, de goed doordachte ontwerpen en modellen worden in Duitsland geproduceerd, de diverse modellen kunnen in één portal worden beheerd én hebben een optimale prijs-kwaliteitsverhouding. Bij een IoT-oplossing moet een router voor langere termijn mee kunnen en de Duitse kwaliteit van LANCOM-producten voldoet ruimschoots aan die eis.”

Het LANCOM-portfolio voor IoT bestaat uit infrastructurele apparatuur, zoals routers met ingebouwde simkaartslots. Dat levert een unieke combinatie op: hoogbeveiligde routers – heel belangrijk binnen IoT – die zijn voorzien van de intelligentie om datastromen te kunnen scheiden; de ene stroom via het LAN, de andere via een M2M-simkaart met een IP-SEC VPN en een vast intern IP-adres die organisaties plaatsonafhankelijk kunnen inzetten.

Pratijkcase woningbouw: hogere efficiency, lagere kosten

“In de case waarmee we nu bezig zijn – het gaat om zogenaamde ‘nul-op-de-meter-woningen’ – wil een installateur heel graag weten wat er met de meet- en regeltechniek in zijn woningen gebeurt en hij wil die op afstand kunnen benaderen en kunnen veranderen”, licht Koppes toe. “Als er iets aan de hand is, moest er in de ouderwetse situatie iemand naar toe, met de hoge reis- en urenkosten van dien. Nu kan de technicus van de installateur remote inloggen op de regel- en meettechniek van de woning en de benodigde data aggregeren.

Zo kan worden gemonitord of de eigenaar van een duurzame woning die heeft getekend voor het ‘nul-op-de-meter’concept – en daar subsidie voor heeft ontvangen – zich aan de regels houdt. Om dat mogelijk te maken worden de routers van LANCOM ingezet, die zo worden geconfigureerd dat de minder belangrijke data via het (voordeligere) LAN wordt verstuurd en de belangrijke data gaat via de M2M-simkaart, een multi-netwerk M2M-simkaart die altijd het best beschikbare netwerk pakt, en die de data beveiligd aflevert in de cloud, waar het LANCOM-managementsysteem bereikbaar is, dat je uiteindelijk exact inzicht geeft hoe de systemen in de diverse woningen ervoor staan.”

Deze innovatieve aanpak verandert de werkwijze en werkzaamheden van de installateur drastisch. “Die ondergaat een digitale transformatie en verandert in een IT-organisatie, die dankzij de beschikbare informatie optimaal gebruik kan maken van mensen en middelen”, vult Van der Meer aan. “Het aantal interventies op locatie wordt zo tot een minimum beperkt, wat niet alleen kostenbesparend is, maar ook de (over)last voor bewoners minimaliseert.”

Gateway opent de deur voor andere IoT toepassingen

Koppes: “Bovenstaande is een voorbeeld van een eerste gateway om een huis of utiliteitsgebouw binnen te komen, maar daarachter kunnen nog andere mogelijke IoT-toepassingen zitten. Zoals de bewaking van de luchtkwaliteit, de status van toegangsdeuren et cetera. Maar ook complexere toepassingen, zoals smart-energymanagement, waarvoor je intelligente apparatuur inzet die alle energiestromen inzichtelijk maken en je op afstand het energieverbruik van een gebouw kunt inzien, zodat beheerders de pieken en dalen kunnen aftoppen. Dat kan automatisch via de cloud worden geregeld op basis van de data van weer-applicaties die zijn gekoppeld aan het regel- en meetsysteem dat ook naar de cloud verhuist. Daarmee kunnen de investeringen voor het beheersen van luchtkwaliteit en temperatuur over honderden gebouwen worden gespreid en kun je proactief handelen om pieken en dalen te voorkomen.”

De digitale transformatie van een installateur

Van der Meer: “Maar voordat je zover bent en IoT-toepassingen kunt inzetten, heb je kennis van het opbouwen van een IT-infrastructuur nodig, die nu vaak nog ontbreekt. De installatiemonteurs hebben vaak niet de kennis om bij de variabele IP-adressen die aan een woning zijn gekoppeld, te komen. Daarom levert IntEliot een vast intern IP-adres, dat is gekoppeld aan het cloudsysteem van LANCOM, waarna ze met een enkele inlog bij de gegevens van alle gekoppelde woningen kunnen. De installateur blijft nodig om de fysieke connectie te maken en de simkaart te installeren, maar de achterliggende infrastructuur is al uitgetekend. De afdeling beheer kan vervolgens zien waar lijnen actief zijn, waar nieuwe routers geplaatst moeten worden en nog voor de woningbeheerder het ziet al ingrijpen als er bijvoorbeeld een router defect is. De oplossingen van IntEliot zijn klantonafhankelijk; dat wil zeggen dat ze altijd toegang hebben tot hun M2M-simkaarten.”

IoT: kijk vooruit en denk na over de kostenkant

Van der Meer: “Vooruitdenken en het goed doorrekenen van de kostenkant van een IoT-project zijn superbelangrijk: onderzoek van tevoren alle mogelijke scenario’s. Zo ken ik een ziekenhuis dat de kamers wil digitaliseren, zodat vanuit de basisadministratie direct een koppeling kan worden gemaakt tussen een patiënt en een kamernummer, zoals dat met onze e-papers kan. Maar omdat er al voor een ander merk routers was gekozen, hebben ze nu niet de mogelijkheden voor digitaal toewijzen, inplannen, analyseren van de bezettingsgraad en dergelijke en moet het verplegend personeel zich bezighouden met het schrijven van naamkaartjes.”

Industriële Revolutie 4.0

Koppes: “Als specialisten, elk op ons eigen terrein, zijn we samen op weg naar de Industriële Revolutie 4.0 in diverse verticale marktsegmenten. Daarvoor leveren we innovatieve hardware (van sensoren tot industriële routers of contactloze betaalsystemen) die worden gekoppeld aan IoT-netwerken (M2M, LoRa, NB-IOT, Cat-M). De geaggregeerde data wordt inzichtelijk gemaakt in portals. Zo krijg je betere informatie over je organisatie, je assets en je medewerkers, waardoor je de digitale transformatie kunt versnellen, je business kunt optimaliseren en besparingen kunt realiseren. Onze kracht is dat we kunnen garanderen dat de klant altijd kan beschikken over werkende apparatuur.

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect IoT Dossier 2018]

Lees het artikel hier in PDF