BlackBerry zorgt voor digitale certificaten in zelfrijdende auto’s

BlackBerry wil de ontwikkeling van smart cities versnellen met de introductie van het Security Credential Management System (SCMS). Autofabrikanten en overheden kunnen gratis deelnemen aan pilots met dit systeem. 

SCMS zorgt dankzij digitale certificaten voor veilige informatie-uitwisseling tussen voertuigen en infrastructuur, zoals stoplichten. Informatie die voertuigen uitwisselen moet gegarandeerd veilig zijn, betoogd BlackBerry. Gegevens worden niet alleen gedeeld met andere voertuigen, maar ook met infrastructuur, verkeermanagementcentra en mobiele apparatuur.

De nieuwe SCMS-dienst is gebaseerd op de BlackBerry Certicom-technologie. Dit zorgt voor een veilige en betrouwbaar gehoste Public Key Infrastructure (PKI) om certificaten te beheren namens een organisatie of voor een volledig ecosysteem. Dienst kan nationaal of zelfs internationaal worden ingezet door fabrikanten en overheidsinstellingen. Zij krijgen toegang tot een kant-en-klare clouddienst voor de uitgifte van voertuig-naar-infrastructuur (V2X) certificaten en lifecycle-management. BlackBerry kan ook hybride SCMS-oplossingen ondersteunen die geoptimaliseerd zijn voor de productie van grote aantallen voertuigen.

De nieuwe oplossing van BlackBerry is al enkele keren getest. Het eerste project waarin de SCMS-dienst wordt gebruikt is in samenwerking met Invest Ottawa. Hier zal het worden toegepast op een zestien kilometer lange weg voor zelfrijdende auto’s. Deze weg is een nabootsing van een kleine stad, compleet met markeringen op de weg, stoplichten, stopborden en zebrapaden.