Amsterdam start proef met smart parking

Nog voor het einde van dit jaar start er in Amsterdam een proef met smart parking. Dat meldt T-Mobile aan Telecompaper. Dankzij sensoren in het wegdek kunnen automobilisten op hun smartphone zien of er een parkeerplek vrij is. 

De informatie van sensoren gaat naar het dataplatform van SPOT, een samenwerkingsverband van bouwbedrijf Dura Vermeer, dataspecialist T-Systems, technologiebedrijf Nedap en T-Mobile, aldus het bericht.

Er wordt ook samengewerkt met aanbieders van parkeerapps zoals Parkmobile en Yellowbrick. Deze apps wijzen de weg naar een vrije parkeerplaats en zorgen voor betaling. In Duitsland zijn er al langer proeven met smart parking, onder meer in Hamburg.

Volgens Telecompaper wijst onderzoek door T-Mobile uit dat Duitse automobilisten enthousiast zijn over het eenvoudig vinden van een vrije plek. Dit bespaart tijd en ergernis. Doordat er minder gezocht hoeft te worden, wordt ook CO2-uitstoot beperkt en is er minder kans op ongelukken bij het rondrijden.

Bij de test staan de sensoren in contact met het NB-IoT-netwerk van T-Mobile. De parkeersensor wordt in het wegdek geplaatst en daarna vastgelijmd. De sensor kan tegen een stootje: het is geen probleem om er met de auto overheen te rijden.