Consument ziet mogelijkheden slimme speakers over het hoofd

Het gebruik van slimme speakers blijft meestal beperkt tot muziek luisteren en het geven van wat eenvoudige opdrachten. Consumenten gebruiken geavanceerde functies zoals bediening van apparaten, luisteren naar podcasts of agendafuncties nauwelijks. 

Het Reuters Institute for the Study of Journalism deed onderzoek naar het gebruik van slimme speakers in Amerika, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Van alle Amerikanen gebruikt 14 procent regelmatig zo’n apparaat. In het Verenigd Koninkrijk ligt dit aantal op tien procent, terwijl Duitsland blijft steken op vijf procent.

De meeste consumenten gebruiken een slimme speaker voor muziek. Ook het opvragen van nieuws- en weerberichten en het instellen van een timer worden vaak gebruikt. Een vijfde van de gebruikers luistert dagelijks naar nieuwsprogramma’s via de smart speaker.  Toch zegt maar een procent van de Britse gebruikers dat nieuws de belangrijkste functie van het apparaat is. Het onderzoek toont aan dat veel gebruikers niet weten hoe ze meer uit de apparaten kunnen halen. Zo blijkt het een drempel om de standaard ingestelde nieuwsleverancier (zoals de BBC in het VK en ARD in Duitsland) te wijzigen.

Veel gebruikers waarderen de spraakbediening van slimme speakers. Ze hoeven geen knoppen meer in te drukken of mobiel apparaat te koppelen. Een spraakopdracht volstaat om muziek te spelen, radio in te schakelen, een timer te zetten of verlichting aan te zetten. Opvallend is dat slimme speakers op enthousiasme kunnen rekenen van oudere gebruikers en gehandicapten. Het gebrek aan fijne motoriek belet hen vaak om smartphones of computers te bedienen. Spraakbediening is een uitkomst voor deze groep.

Voor het onderzoek werden diverse gebruikers ondervraagd. Zij gaven aan met een slimme speaker het bedienen van de vele apparaten in huis gemakkelijker te willen maken. De spraakbediening kan een alternatief zijn voor de talloze afstandsbedieningen. Ook wilden ze minder met schermen werken. Stembediening is een manier om schermen (met alle risico op afleiding van dien) te ontwijken. Dat roept bij de onderzoekers de vraag op of slimme speakers met ingebouwde schermen beantwoorden aan een behoefte. De laatste tijd lijken dergelijke speakers in opkomst. De ondervraagden noemden ook bezwaren tegen de slimme speakers. Er zijn zorgen over privacy, het ongemak van praten met een machine, slechte spraakherkenning bij ingewikkelde vragen en de beperkte functionaliteit.