IoT-oplossing voorkomt kwijtraken van treinwagons

Dual Inventive heeft een IoT-oplossing ontwikkeld om te voorkomen dat treinwagons in Europa zoekraken. In het internationale vrachtverkeer is dat een regelmatig terugkerend probleem. “Vergelijk het maar met koffers op een vliegveld,” zegt Mark Damen van Dual Inventive. “Bij het overhevelen van wagons gaat geregeld wat mis.” 

Het bedrijf Dual Inventive is gespecialiseerd in railinfrastructuur. Het bedrijf kan wagons uitrusten met een TRT 3000-slimme sensor, waardoor altijd bekend is waar de vracht is. Volgens het bedrijf is een kastje zo groot als een mobiele telefoon, een sensor zo groot als een luciferdoosje en een app voldoende om het kwijtraken van treinwagons op te lossen.

Een prototype werd vorige week gepresenteerd tijdens een Hubraum-bijeenkomst van Deutsche Telekom. “Geloof het of niet, maar er raken op het Europese spoor geregeld wagons zoek,” vertelt Damen. “Dan wordt een wagon van een bedrijf uit Praag opeens gevonden op een rangeerterrein in Berlijn. Deze innovatie kan bedrijven veel verloren vracht – en geld – besparen.”

De TRT 3000-sensor kan meer dan alleen de locatie van een treinwagon bijhouden, zegt IoT-specialist Afzal Mangal van T-Mobile. Het telecombedrijf levert de simkaarten voor het project. “De sensor zit in de ruimte waarin de vracht verscheept wordt. In een container bijvoorbeeld. Hierdoor worden gegevens over de luchtvochtigheid en temperatuur doorgegeven. Dat is enorm waardevolle info, omdat er bij sommige transporten gevaarlijke stoffen zoals olie, chemicaliën en zelfs kernafval worden vervoerd. Uiteraard mag er juist met het vervoer van deze stoffen niets mis gaan,” aldus Mangal.