Wereldwijde IoT-markt groeit binnen vijf jaar door naar 318 miljard dollar

De wereldwijde markt voor Internet of Things (IoT)-technologie groeit hard. Dit jaar komt de marktwaarde uit op 130 miljard dollar. Over vijf jaar zal dat 318 miljard zijn, een jaarlijkse groei van 20 procent.

De cijfers staan in een recent bericht van onderzoeksfirma GlobalData. De grootste afnemers van IoT-oplossingen zijn overheid, nutsvoorzieningen en fabricage, goed voor 58 procent van de markt. Het marktaandeel van de reis- en vrijetijdssector en retail groeit komende jaren. Energie en transport zijn andere belangrijke IoT-afnemers, gezamenlijk goed voor 15 procent van de markt.

Hoewel IoT-hardware en connectiviteit de meeste media-aandacht krijgen, liggen de grootste kansen bij software en diensten. Te denken valt aan machinebouw, installatie, onderhoud en projectmanagement. Ook IoT-platformen en applicatieontwikkeling zorgen voor veel omzet.

GlobalData IoT-verwachtingen

De inkomsten uit connectiviteit en hardware zullen komende jaren wel wat harder groeien dan uit software en diensten. Dit heeft te maken met de opkomst van LPWAN- en 5G-diensten, maar ook de te verwachten populariteit van edge computing.

Volgens GlobalData neemt de belangstelling onder bedrijven toe. IoT wordt niet meer alleen gebruikt om kosten naar beneden te brengen of activiteiten te stroomlijnen. IoT-projecten worden grootschaliger en steeds meer bedrijfsonderdelen zien kansen. Nieuwe technologieën zoals artificiële intelligentie en virtual reality veranderen de manier waarop IoT wordt toegepast.