Eaton: ‘plug-and-play elektrische installatie weer een stap dichterbij’

Na een eerdere pilot in de wijk Schuytgraaf in Arnhem heeft het Zwolse powermanagementbedrijf Eaton Industries een nieuwe stap gezet in de plug-and-play elektrische infrastructuur binnen modulaire woningen.

In de modulaire nieuwbouwwoning is een prefab meterruimte-trap-module geplaatst. De groepenkast is volledig plug-and-play aan te sluiten. De afgaande groepen zijn stekerbaar uitgevoerd, net als de voedende zijde die voorzien is van een chassisdeel en voorbereid is op een stekerverbinding tussen de groepenkast en de buiten de woning geplaatste ondergrondse bouw- en woonhuisnetaansluiting (OMZA box).

In het pilotproject in Zwolle worden Go Wireless-schakelaars van Eaton toegepast op prefab kingsize Faay wanden. Eaton werkt bij het project samen met partners De Modulefabriek, Hegeman Bouwgroep, Löwik Installatietechniek, VBI en Faay. Het project is een nieuwe fase in het steeds verder prefabriceren en standaardiseren in de woningbouw, zonder het unieke en eigen karakter van de architectuur van woningen te belemmeren.

Belangrijk onderdeel binnen die balans is de elektrische installatie van de woning. Met de in de meterruimte-trap-module voorgemonteerde Eaton Systeem 55 groepenkast is het aansluiten van groepen plug-and-play. Dankzij de voorgeconfigureerde Eaton Go Wireless-oplossingen is de installatie van schakelaars op de prefab wanden gemakkelijker, minder kostbaar en kan bouwtijd worden gereduceerd. Bovendien hebben bewoners zelfs aan het eind van het bouwproces nog alle keuzevrijheid voor de plaatsing van het draadloze schakelmateriaal.

De voorgemonteerde Systeem 55 groepenkast is uitgerust met AFDD+-beveiligingscomponenten met vlamboogdetectie. Deze componenten zijn nog niet verplicht, maar worden wel aanbevolen volgens de IEC 60364- en NEN1010-normen. Vlambogen zijn een van de hoofdoorzaken van branden in woningen met een oorsprong in de elektrische installatie. In Nederland ontstaat meer dan een derde van de woningbranden in de elektrische installatie. Daarmee zijn toekomstige bewoners van de woning in Zwolle beter beschermd tegen brand dan volgens de standaardvoorschriften vereist is.

Bijzonder is dat in de Zwolse woning geen traditionele wandschakelaars worden gebruikt, maar een draadloze oplossing van Eaton. De schakelaars voor verlichting, zonwering en andere elektrische apparatuur zijn draadloos en compatibel met de meeste merken schakelmateriaal.

Met het aanbrengen van draadloze wandschakelaars wordt automatisch een intelligente laag in de woning gecreëerd. Daardoor kan de installatie, in slechts enkele minuten, worden uitgebreid met extra schakelaars voor bijvoorbeeld verlichting, of met ‘master’-schakelaars die alle verlichting met één druk op de knop in- of uitschakelen. Upgraden met slimme functies, zoals voorgeprogrammeerde persoonlijke verlichtingsvoorkeuren met bijvoorbeeld schakelklokfuncties, aanwezigheidssimulatie en bediening via een app kan gerealiseerd worden door het toevoegen van slechts een component. Zo wordt de woning stap voor stap slimmer.

In Zwolle draait het pilotproject om een enkele woning. Eaton en partners bereiden inmiddels ook projecten voor sociale huurwoningen voor. Juist in die sector, waar de prijsdruk hoog is, zijn grote efficiëntie- en kostenvoordelen te behalen met de Modulaire Woning en een plug-and-play elektrische infrastructuur, zonder de persoonlijke keuzes van bewoners onmogelijk te maken.