Eerste commerciële Nederlandse IoT-satelliet HiberOne succesvol gelanceerd

Een succesvolle dag voor de Nederlandse startup Hiber. Het bedrijf heeft vanochtend vroeg zijn eerste nano-satelliet gelanceerd. De HiberOne ging met de PSLV-C43-missie de ruimte in. Dat gebeurde vanaf het Satish Dhawan Space Centre in het Indiase Sriharikota.

Hiber laat weten dat de nano-satelliet goed lijkt te werken. Er is inmiddels meermaals contact geweest met het grondstation. Om 9 uur werd via de antenne van het grondstation in Svalbard (Spitsbergen) een eerste contact gemaakt. Om iets na tien uur vloog de satelliet boven het grondstation in Delft waarbij er opnieuw contact was.

Anderhalf uur later was een volgende ‘pass’ waarbij een commando is gestuurd naar de satelliet die succesvol werd verwerkt. Technici gaan de ontvangen informatie analyseren, maar zeggen voorzichtig positief te zijn dat de satelliet gezond is. De volgende stap is het testen van een aantal subsystemen. Dat proces neemt een aantal weken in beslag. Dan pas is duidelijk of HiberOne volledig commercieel operationeel is.

De lancering is een belangrijke eerste stap in Hiber’s missie om een wereldwijd dekkend Internet of Things (IoT)-netwerk uit te rollen. Dit netwerk, de Hiberband, zal volledig operationeel zijn vanaf het eerste kwartaal van 2019. De eerste 25 klanten staan al klaar om het netwerk te gebruiken.

Bestaande netwerken dekken slechts stedelijke gebieden en rijkere landen, terwijl traditionele satellieten die wel een ruimere dekking bieden duur zijn en veel stroom nodig hebben. Hiber wil de 90 procent van de planeet die momenteel niet gedekt wordt, voorzien is van connectiviteit.

Hiber’s nano-satelliet neemt een baan om de aarde en vliegt zestien keer per dag over de polen en twee keer per dag over elke plek op de evenaar, waardoor het als eerste daadwerkelijk wereldwijd dekkend IoT-connectiveit kan aanbieden. Dat proces, dat wel meer dan 20 keer goedkoper is dan bestaande wereldwijd dekkende oplossingen, werkt door data van modems en antenne die in beheer zijn van klanten direct te versturen aan de nano-satellieten. Die data-pakketjes worden vervolgens terug naar de aarde gestuurd naar de – initieel twee – grondstations in Spitsbergen (Noorwegen) en Delft.

Hiber lanceert binnenkort zijn tweede nano-satelliet, de HiberTwo, vanaf Vandenberg, Californie. Het bedrijf verwacht in de komende 12 tot 18 maanden nog een dozijn satellieten te lanceren om aan de toenemende, wereldwijde vraag van IoT-ready dataconnectiviteit te voldoen.