KPN en Ericsson nemen 5G Field Lab voor automotive toepassingen in gebruik

Om uit te zoeken wat 5G kan betekenen in het verkeer is KPN gestart met het 5G Field Lab op de Automotive Campus in Helmond. Naast het netwerk van KPN wordt nieuwe antenne- en radiotechniek van Ericsson gebruikt. 

Het Field Lab is te vinden op de A270 tussen Helmond en Eindhoven. KPN en Ericsson hebben daar het netwerk geschikt gemaakt voor 5G. Hierdoor kunnen automotive toepassingen met supersnelle verbindingen worden getest. “Om voertuigen zo efficiënt en veilig mogelijk door het verkeer te laten bewegen is het noodzakelijk dat ze snel met elkaar en hun omgeving communiceren”, zegt Everth Flores, Country Manager Ericsson in Nederland. “Denk aan communicatie met stoplichten zodat alle auto’s tegelijk optrekken, waardoor er zo min mogelijk vertraging ontstaat. Een real-time verbinding is noodzakelijk, anders krijgen we vertraging of ongelukken. 4G technologie is wat dit soort zaken betreft niet snel genoeg, daarvoor is 5G vereist.”

5G technologie biedt verschillende voordelen. Door een bijna realtime-verbinding kunnen voertuigen efficiënter gebruik maken van de weg, wat onder andere zorgt voor minder files. Ook besparen de voertuigen en de omgeving veel energie. Ook kunnen ongelukken worden voorkomen. Ericsson is een vooraanstaand spelers op het gebied van 5G-technologie en is gespecialiseerd in de automotive-industrie. Flores: “Met de combinatie van het 5G-ready netwerk van KPN in Helmond en de faciliteiten van de automotive campus hebben KPN en Ericsson een unieke testfaciliteit gerealiseerd in Europa.”