Hyundai gebruikt IoT-netwerk van Vodafone voor infotainment

Hyundai werkt samen met Vodafone om klanten in-car infotainment en onlinediensten aan te bieden. Het nieuwe infotainmentsysteem komt in de loop van 2019 beschikbaar in een aantal nieuwe Hyundai-modellen in Europa.

De strategische samenwerking stelt Hyundai in staat gebruik te maken van de technische expertise van Vodafone. Hyundai gebruikt het IoT-netwerk (Internet-of-Things) van Vodafone om alle eigen diensten uit te rollen in heel Europa, zodat klanten optimaal kunnen profiteren van het nieuwste in telematicatechnologie.

De connectiviteitstechnologie van Vodafone vormt een integraal onderdeel van het infotainmentsysteem. Hyundai-rijders krijgen daardoor vlot en eenvoudig toegang tot onlinediensten als live traffic informatie, parkeer- en locatiediensten en voertuigdiagnostiek. Bovendien zijn alle functies met spraakcommando’s te activeren. Het systeem werkt parallel met Apple CarPlay en Android Auto en zorgt voor een naadloze smartphone-integratie en eenvoudige toegang tot de favoriete apps van de gebruiker.