KPN test met partners industriële 5G-toepassingen in Rotterdamse haven

In de Rotterdamse haven zijn de eerste industriële toepassingen getest met 5G, de nieuwe generatie mobiele netwerken. Dit werd gedaan door KPN, Shell, Huawei, ExRobotics, Accenture en ABB. 

De verwachting is dat 5G productieprocessen verder kan optimaliseren, industrieel onderhoud beter kan voorspellen en de veiligheid vergroten. Dankzij 5G wordt ook de grootschalige inzet van draadloze sensoren mogelijk en krijgt de procesindustrie direct toegang tot digitale informatie van de productieomgeving.

Tijdens de tests werd bij Shell Pernis 5G ingezet voor preventief onderhoud van circa 160.000 km aan leidingen. Dankzij met 5G verbonden Ultra High Definition (UHD-)camera’s en het gebruik van machine learning is het mogelijk om toekomstig onderhoud te voorspellen. De 5G-technologie werd verder gebruikt om inspecteurs en engineers via tablets toegang te geven tot aanvullende informatie van de procesinstallatie dankzij de toepassing van augmented reality. Hierdoor kunnen de werkprocessen van Europa’s grootste raffinaderij verder worden gedigitaliseerd en geoptimaliseerd.

KPN heeft in de Rotterdamse haven een experimenteel 5G-netwerk aangelegd waarbij gebruik wordt gemaakt van het voor deze doeleinden toegewezen testspectrum in de 700MHz en 3500MHz. Daarnaast werd de 2300MHz frequentieband gebruikt. Dankzij deze frequenties en de nieuwste netwerk- en antennetechnieken is de netwerkcapaciteit sterk vergroot, de reactietijd van het netwerk realtime en de betrouwbaarheid verhoogd. Hiermee is de Rotterdamse Haven het eerste gebied in Nederland dat is ingericht volgens 5G-standaarden en geschikt voor de nieuwste video- en augmented reality toepassingen.

Het 5G-netwerk bij Shell Pernis is het grootste industriële 5G field lab in Europa en draagt bij aan de ambitie van de procesindustrie om van de Rotterdamse haven het beste en meest flexibele verbonden productie netwerk van Europa te maken in 2021. Verschillende partners werken hierbij samen, waaronder KPN, Shell, Huawei, ExRobotics, Accenture, ABB, SPIE en het Havenbedrijf Rotterdam.