Europees geld naar nieuwe PhD-studie voor veiliger Internet of Things

Mozilla en de Schotse Universiteit van Dundee starten met een PhD-studie die zich bezighoudt met de toekomst van Internet of Things (IoT). De studie OpenDoTT (Open Design of Trusted Things) moet zorgen voor een opener, veiliger en betrouwbaarder Internet of Things. 

De Europese Unie stelt 1,5 miljoen euro beschikbaar voor de opleiding als onderdeel van het Horizon 2020-programma dat wetenschap en innovatie wil stimuleren. Het gaat om een interdisciplinaire studie waarin technologie, ontwerp en onderzoek samenkomen. De PhD-kandidaten beginnen hun studie aan de universiteit waar ze leren over het ontwerpen van producten en technologieën. Daarna worden ze overgeplaatst naar het kantoor van Mozilla in Berlijn om zich te verdiepen in een veilig en open internet.

Tijdens de studie zijn er ook lessen over open hardware door Officine Innesto, veldonderzoek door Quicksand en STBY, internetregulering door het Humboldt Institute for Internet and Society, verantwoorde IoT-technologie door Thingscon en digitale beveiliging door SimplySecure.

De Universiteit van Dundee is al langer actief op de vlakken Internet of Things, co-creatie en productontwerp. In het verleden deed de universiteit onderzoek naar de toekomst van voice-assistenten en IoT voor winkeliers. De nieuwe PhD-studie start medio 2019.