T-Systems introduceert slimme pallets

T-Systems introduceert samen met het Instituut Fraunhofer en de European Pallet Association de eerste ‘intelligente’ pallets. Dat gebeurt tijdens de International Supply-Chain conferentie in Berlijn. 

Met de slimme pallets kunnen bedrijven beter bewegingen van hun goederen op water, spoor en asfalt tonen. Internet of Things (IoT) is nu klaar voor massa gebruik binnen supply chain management, meldt T-Systems in een persbericht.

Diefstal, verlies en vertragingen van vrachten kosten vele sectoren miljarden euro’s per jaar. Gemiddeld zo’n 30 procent van alle transporten komt niet op tijd – of nooit – aan op de juiste bestemming. Door pallets aan te sluiten kan de data worden ontsloten in supply chain beheersystemen.

In eerste instantie gaat het om vijfhonderd intelligente pallets die zijn voorzien van low-cost trackers. Ze achterhalen hun eigen positie, transportbewegingen en temperatuurwisselingen. De waterdichte sensor detecteert ook schokken, hellingen, versnellingskrachten en de temperatuur van elke pallet. De opleggers rapporteren zelf hun status van bijvoorbeeld afwijkingen op het vlak van onverwachte schud- of temperatuurfluctuaties. Updates gaan automatisch naar een specifiek portal.

De verwachtingen van de nieuwe technologie zijn hooggespannen. Alleen in Europa al zijn er meer dan 500 miljoen pallets in omloop. Trackers zijn eenvoudig in te bouwen, dankzij een robuust en compact ontwerp. Gegevensuitwisseling vindt plaats via het NarrowBand IoT netwerk van T-Mobile. Voordelen van deze netwerktechnologie zijn het lage energieverbruik en daarmee de lage kosten. De levensduur van de batterij in de sensor is maar liefst tien jaar. De klant betaalt niet meer dan een eenmalig bedrag van tien euro voor tien jaar. Dankzij de 3GPP-standaardisatie voldoet het systeem aan de zogeheten LTE-normen voor systeembeveiliging.

Naar verwachting worden de komende jaren meer dan een miljard objecten verbonden met het internet. Veel van deze Internet of Things oplossingen worden ingezet in de transport- en logistieke sector. Slimme pallets, containers en verpakkingen zijn straks in staat miljarden statusberichten te verzenden.