ARM en Intel werken samen aan IoT-beveiliging

De rivaliserende chipgiganten ARM en Intel gaan gezamenlijke standaarden ondersteunen voor het beheer en de beveiliging van Internet of Things (IoT)-apparaten. Daarmee ruimen de bedrijven een belangrijk struikelblok uit de weg voor de groei van IoT. 

De verwachtingen van IoT zijn hooggespannen. Binnen enkele jaren zullen 20 miljard apparaten voorzien van IoT. Veel ‘domme’ apparaten worden ‘slim’ gemaakt door ze van een chip te voorzien. Bekende voorbeelden zijn lichten die via internet worden bediend of elektriciteitsmeters die op afstand worden uitgelezen.

Het beveiligen van dit soort systemen is een punt van zorg aangezien ze meestal zijn gekoppeld aan een clouddienst. Voor hackers vormen ze een mogelijke toegangspoort. ARM heeft afgesproken de standaarden van Intel te gebruiken om IoT-apparaten te beveiligen, meldt persbureau Reuters. Het gaat om een doorbraak die het gebruik van IoT in een groot aantal bedrijfstakken kan aanjagen.

Chipfabrikanten ARM en Intel zijn normaal gesproken elkaars rivalen. Beide bedrijven leveren chips voor onder meer computers, netwerkapparatuur en smartphones. Leveranciers van IoT-apparaten bestellen meestal chips bij ARM, omdat die weinig energie verbruiken. Intel-chips worden vaker gebruikt door cloudleveranciers, omdat ze krachtiger zijn.