Berg Insight: ‘237 miljoen mobiele IoT-modules verscheept in 2017’

Afgelopen jaar zijn er fors meer mobiele IoT-modules verkocht. Volgens Berg Insight werden er in 2017 zo’n 237 miljoen modules verscheept. Een stijging van 76 procent. Ook komende jaren zal de vraag naar IoT-modules flink groeien. 

Volgens het onderzoeksbureau groeit het aantal verscheepte IoT-modules komende tijd ieder jaar met 23,2 procent. In 2023 zullen er 1,1 miljard modules worden verscheept. De komende vijf jaar zijn de 3GPP-standaarden voor LTE (Cat 1, Cat M en NB-IoT) aanjager van de groei. Deze nieuwe standaarden zijn specifiek ontwikkeld om minder complexe toepassingen mogelijk te maken en om minder energie te verbruiken.

Het onderzoek toont aan dat de drie grootste leveranciers van IoT-modules 46 procent van de markt in handen hebben. Bij de deze spelers groeide de omzet 6,9 procent naar 1,17 miljard dollar. De totale marktwaarde bedroeg ongeveer 2,5 miljard dollar. Gerekend naar omzet is Sierra Wireless marktleider, gevolgd door Gemalto en Telit. SIMCom levert de meeste modules, maar eindigt op de vierde plek als het gaat om omzet. Quectel is nummer twee op het gebied van leveringen, maar vijfde wat betreft omzet.

In China zijn er afgelopen periode diverse overnames en fusies geweest. Zo heeft ZTE zijn mobiele IoT-activiteiten ondergebracht in Gosuncn. Sunsea AIoT laat van zicht horen als belangrijke speler na overname van Longsung en SIMCom. Ondanks consolidatie is er sprake van een groeiende longtail van bedrijven die iets doet met IoT-modules. Er zijn enkele nieuwe spelers, met name in het opkomende NB-IoT-segment. Voorbeelden zijn Nordic Semiconductor, Foxconn and WNC.