Paessler werkt samen met Sigfox aan bewaking van IoT-infrastructuur

Leverancier van netwerkbeheeroplossingen Paessler gaat samenwerken met Sigfox, dat een draadloos IoT-netwerk beheert. Door het samenwerkingsverband kunnen gezamenlijke klanten bedrijfskritische IoT-infrastructuur effectiever bewaken en beheren. 

Onderdeel van de samenwerking is integratie met de PRTG Network Monitor van Paessler. Die software kan de werking en metingen van IoT-sensoren van Sigfox bewaken, maar ook die van andere objecten, apparaten en machines die uitgerust zijn met Sigfox-connectiviteit.

Het netwerk van Sigfox kan miljarden apparaten met internet verbinden. Het maakt gebruik van Low Power Wide Area Network (LPWAN) en en Sigfox Cloud services. Door te kiezen voor een Ultra-Narrow Band-frequentie die tegen interferentie is bestand kan Sigfox uitgebreide dekking bieden en zo min mogelijk energie verbruiken. Het Sigfox-netwerk zal tegen het eind van 2018 naar verwachting dekking bieden voor 60 landen.

PRTG Network Monitor kan on premises worden ingezet of als gehoste oplossing. Het geeft IT-medewerkers real-time zicht op alles wat er zich binnen hun IT-infrastructuur afspeelt. Dat geldt voor het netwerk en alle systemen, hardware, applicaties en apparaten die daarmee zijn verbonden.

Om meldingen van Sigfox te verzenden maakt PRTG Network Monitor gebruik van twee methoden. Dit zijn de zogenaamde callback, waarbij data direct naar PRTG wordt verzonden via push-berichten, en het gebruik van een API. In dat laatste geval vraagt PRTG op basis van vooraf gedefinieerde intervallen data op over alle apparaten die met het netwerk van Sigfox verbonden zijn. Het dashboard kan naar wens worden ingesteld, zodat beheerders alle informatie zien die ze nodig hebben: van de algemene netwerkstatus tot de details, zoals de snelheid en performance van ventilatoren in specifieke servers.

PRTG stuurt meldingen via een app, per e-mail, sms, WhatsApp, Telegram of Slack, zodra de ingestelde drempelwaarden worden bereikt. Op deze manier is de IT-afdeling altijd als eerste op de hoogte van problemen. PRTG biedt daarnaast een optie om applicaties die aandacht vragen automatisch te openen.

In het kader van de samenwerking zal Paessler deelnemen aan het Sigfox Partner Network. Sigfox zal op zijn beurt bijdragen leveren aan de Uptime Alliance van Paessler. Dit partnerprogramma biedt leveranciers de mogelijkheid om functionaliteit voor netwerkbewaking in hun oplossingen op te nemen dankzij naadloze integratie met PRTG. Daarmee kunnen ze hun klanten een kant-en-klare oplossing bieden voor de preventie van downtime binnen hun IoT-netwerken.