KPN doet veldtest naar de waarde van 5G voor landbouw

KPN heeft het gebruik van 5G getest in de precisielandbouw. Dat gebeurde op een proefboerderij in het Drentse Valthermond. Bij aardappelteelt werd gebruik gemaakt van een cameradrone die zeer nauwkeurige beelden maakt van een akker. Via een mobiele verbinding met 5G-karakteristieken zijn deze beelden verwerkt en verstuurd naar een landbouwmachine. 

De landbouwmachine doseert aan de hand van deze informatie realtime, zeer precies gewasbescherming op het aardappelgewas. Een proces dat momenteel ongeveer zo’n twee dagen in beslag neemt is in het 5G Fieldlab teruggebracht tot slechts twee uur. Aan de test op proefboerderij ‘t Kompas werkten de Provincie Drenthe, Wageningen Universiteit & Research, Stichting Dronehub GAE, Agrifac, Innovatie Veenkoloniën en ZTE mee.

Met de toekomstige 5G-technologie kan mobiele data sneller worden verzonden, maar ook de reactietijden en betrouwbaarheid zijn verbeterd. In de test kon daardoor informatie van een multi-spectrale camera worden verzonden om de akker precies te bewerken. Het gaat om grote bestanden waar de huidige 4G-technologie tegen zijn grenzen aanloopt. Bij de test in Drenthe heeft KPN voor het eerst verschillende frequentiebanden gecombineerd (uplink carrier aggregation) waardoor de dronebeelden real-time verstuurd kunnen worden.

De test in Drenthe is onderdeel van vier verschillende veldtesten van 5G-toepassingen in de landbouw, stedelijke gebieden, havengebied en de automotive-sector. In deze proefprojecten onderzoekt KPN samen met klanten en technologiepartners hoe 5G bedrijfsprocessen kan optimaliseren en de klantervaring kan verbeteren. Later dit jaar zal KPN ook de eerste 5G-tests houden in Amsterdam Zuidoost, de Rotterdamse Haven en op een snelweg nabij Helmond.