Proximus en IPARC gebruiken IoT om kunst te conserveren

Het Belgische telecombedrijf Proximus ontwikkelt samen met IPARC (International Platform for Art Research and Conservation) Internet of Things (IoT)-technologie voor kunstconservatie. Onder de noemer SmartCare brengen de bedrijven een IoT-oplossing op de markt die omgevingsfactoren van kunstwerken monitort.

De bedrijven verwachten dat de technische knowhow van Proximus en de expertise van IPARC een interessante oplossing vormt voor musea, kunstinstellingen, privéverzamelaars en andere organisaties met activiteiten in de kunstwereld.

SmartCare werkt op basis van sensoren die de luchtvochtigheid, temperatuur en lichtinval in de onmiddellijke omgeving van kunstwerken monitoren. Ook de bewegingen van voorbijgangers worden gedetecteerd. De sensoren zijn verbonden met het Internet of Things-netwerk van Proximus op basis van de LoRaWAN-technologie. Via een automatische melding bij onverwachte wijzigingen maakt SmartCare het mogelijk sneller en efficiënter in te grijpen wanneer zich een verandering in lichtsterkte of een plotse temperatuurschommeling voordoet.

Proximus ontwikkelt de technologie (connectiviteit en hardware) en webapplicatie. IPARC zorgt voor beheer van klantenrelatie, site survey en installatie van loggers. Ook de monitoring, analyse en interpretatie van verzamelde data valt onder de verantwoordelijkheid van IPARC. Dit bedrijf kan de data gebruiken voor specifiek advies om de omgevingsfactoren te optimaliseren en, waar nodig, de omstandigheden waarin een kunstwerk wordt tentoongesteld of bewaard bij te sturen.

Proximus bracht in september 2017 al een toepassing uit voor de kunstensector waarbij IoT werd gebruikt. De applicatie was aanvankelijk ontwikkeld om de eigen kunstcollectie efficient te beheren. Proximus is zelfverklaard marktleider op het vlak van IoT in België met ongeveer 1,3 miljoen verbonden voorwerpen. IPARC is in de kunstwereld een gevestigde naam met veel kennis op het gebied van conservatie, restauratie, onderzoek en opslag van kunstwerken.