Microsoft introduceert Robot Operating System (ROS) voor Windows 10

Microsoft heeft een experimentele versie uitgebracht van het open source Robot Operating System (ROS) voor Windows 10. ROS bevat bibliotheken en tools voor het bouwen van geavanceerde robots. Het systeem is al langer beschikbaar voor Linux. 

Microsoft heeft zich aangesloten bij het ROS Industrial Consortium dat zich inspant voor het gebruik van ROS in industriële robots. Het bedrijf wil dat ontwikkelaars Visual Studio gebruiken in combinatie met AI en clouddiensten om robots te bouwen. Het moet mogelijk worden om hierbij Azure Cognitive Services, Windows Machine Learning en Azure IoT cloud in te zetten.

Tijdens ROSCon 2018 in Madrid toont Microsoft een ROBOTIS Turtlebot 3-robot. De robot herkent de omgeving en daarbij samenwerken met mensen. De robot weet wie dichtst bij staat om zich tot deze persoon te wenden. De machine draait Windows 10 IoT Enterprise op een Intel Coffee Lake NUC. Microsoft toont ook een ROS simulatie-omgeving dat werkt op Azure. Er wordt een zwerm robots getoond in een virtuele wereld die wordt gecontroleerd door een Azure IoT Hub. Microsoft geeft meer informatie over het ontwikkelen voor ROS op Azure op deze pagina.