RAM zorgt voor nieuw track-and-trace systeem in wagens van Rijkswaterstaat

Netwerkspecialist RAM Mobile Data levert een nieuwe track-and-trace oplossing aan Rijkswaterstaat. Het bedrijf vervangt de oude systemen in vierhonderd voertuigen. 

Bij Rijkswaterstaat werken dagelijks 260 weginspecteurs aan de veiligheid en doorstroming op de Nederlandse wegen. Zij worden aangestuurd vanuit vijf regionale verkeerscentrales. In de centrales is er realtime inzicht in de positie van alle weginspecteurs. Hierdoor kan de juiste inspecteur naar de juiste plek worden gestuurd.

Het nieuwe RWS track-and trace systeem zorgt er onder meer voor dat provincies beter toegang krijgen tot het systeem. De data wordt door RAM in een beveiligd en gecertificeerd datacenter ondergebracht. Zo worden privacy en veiligheid van gegevens gewaarborgd. Via een beveiligde verbinding kunnen voertuigdata op een veilige manier worden uitgewisseld en inzichtelijk worden gemaakt.

Weginspecteurs beschikken over tablets of smartphones met de ‘Weginspecteurs-app’. Daarin zijn status- en andere berichten te vinden tussen verkeerscentrale en weginspecteur. Het GPS-systeem in het voertuig stuurt statusinformatie van het voertuig naar de RWS track-and-trace applicatie. Naast deze twee systemen is er ook een persoonlijke assistentieknop. Dit is een los mobiele device waarmee de weginspecteur in staat is om ook buiten het voertuig ondersteuning te krijgen.

De track-and-trace toepassing biedt verder de mogelijkheid om een koppeling te maken met de kilometerteller in het voertuig. Zo worden afwijkingen in kilometerstanden in de rapportages voorkomen, wat aanzienlijk kan besparen op administratieve lasten.

Al met al verwacht Rijkswaterstaat lagere beheerskosten te realiseren en het incident management te verbeteren, bijvoorbeeld door betere samenwerking tussen partijen. Voor de inbouw van apparatuur werd samengewerkt met Veth Automotive, Van den Borne en BMW.