Consumenten maken zich zorgen over security en interoperabiliteit in smart community’s

Consumenten zien interoperabiliteit en cyberbeveiliging als cruciale pijlers voor het slagen van smart city’s en andere smart community’s. Dat blijkt uit onderzoek onder 12.000 consumenten in Europa, onder wie 2000 in Nederland. 

Het onderzoek werd uitgevoerd door netwerkleverancier Juniper Networks in samenwerking met YouGov. Consumenten vinden interoperabiliteit (het naadloos samenwerken van verschillende apparaten en technologieën) en cyberbeveiliging belangrijker dan 5G, cloud computing en IoT.

Juniper Networks gebruikt in het onderzoek de term smart community’s in plaats van smart city’s aangezien de technologie niet alleen steden ‘slim’ kan maken. Ook kleinere gemeenschappen zoals dorpen of wijken kunnen profiteren. Het onderzoek toont aan dat niet iedere gemeenschap dezelfde verwachtingen heeft. Dit hangt onder meer af van de locatie, omgeving en beschikbare technologie.

Bijna de helft van de Nederlandse respondenten noemde interoperabiliteit als cruciale succesfactor. Ruim een derde zei cyberbeveiliging. Ook de woorden cloud (30 procent), geavanceerde mobiele connectiviteit (23 procent) en IoT (23 procent) vielen regelmatig. Machine learning en kunstmatige intelligentie worden relatief weinig genoemd (18 procent).

Opvallend is dat een kwart van de Nederlanders vindt dat operators en internetproviders verantwoordelijk zouden moeten zijn voor de beveiliging van alle apparatuur, diensten en data binnen een smart community. Een vijfde (20 procent) vindt dat deze verantwoordelijkheid bij de overheid zou moeten liggen. Samen vertegenwoordigen deze antwoorden bijna de helft van de respondenten.

Gevraagd naar de voordelen van slimme technologieën werd vooral een betere toegang tot gemeentelijke diensten en publieke informatie genoemd (47 procent). Direct daarna volgde betere publieke veiligheid en noodhulpdiensten (45 procent). Ook diensten die de kwaliteit van het leven verbeteren (33 procent) en milieutechnische verbeteringen (37 procent) werden geregeld vermeld. 19 procent zegt geen voordelen te zien in smart community-projecten.