Vlaanderen trekt nog eens 3,5 miljoen uit voor ‘City of Things’

De regering van Vlaanderen stelt 3,5 miljoen euro subsidie beschikbaar voor meer dan twintig Internet of Things (IoT)-projecten. Het geld is bedoeld voor het ontwikkelen van ‘City of Things’. De gemeente Antwerpen experimenteert al langer met dergelijke slimme technologieën. 

In oktober nam minister Muyters het initiatief om smart city-technologie naar de rest van Vlaanderen te brengen. Vanuit 28 plekken was er belangstelling, uiteindelijk zijn er 21 projecten overgebleven. Het hoogste bedrag (200.000 euro) gaat naar de gemeente Edegem, onder de rook van Antwerpen. Daar zullen auto’s van de gemeente worden uitgerust met camera’s. Ze kunnen signaleren of er iets mis is, bijvoorbeeld vuil op straat, een omgevallen verkeersbord of losliggende stoeptegels.

Andere projecten willen ‘slimme’ technologie gebruiken om de kwaliteit van het wegdek in de gaten te houden, ouderen te helpen langer zelfstandig te wonen, lege parkeerplekken te vinden en fietspaden efficiënter te verlichten.

Het project City of Things is een initiatief van Vlaanderen, Stad Antwerpen en het bedrijf Imec. Het doel is een open digitaal platform. Gemeenten kunnen dit platform gebruiken om samen te werken, kennis te delen en kosten te verlagen. Vlaanderen heeft de ambitie om voorop te lopen als het gaat om Internet of Things.